Neptejte se Čechů, co jim chutná, ale dejte jim to rovnou ochutnat. Jedině tak zjistíte, jaká jsou jejich nejzamilovanější jídla. Přesně touhle cestou se vydala populární restaurace Babiččina zahrada v Průhonicích, kde se v průběhu září a října uskutečnila polévková olympiáda, tedy unikátní zápolení tuctu nejoblíbenějších českých a světových polévek.
Klasika na prvním místě
A vítězem se stává... Ano, není to žádné překvapení. Milovaný hovězí vývar s játrovými knedlíčky, který je svátečním i svatebním pokrmem, zvítězil s obrovskou převahou.
Druhá módní kulajda
Druhé místo a o třetinu méně hlasů, tedy v praxi snědených porcí, získala módní kulajda. Pomyslný bronz vybojovala valašská kyselica. Prostě a jednoduše, české polévky mají Češi nejraději.
Exotika pod stupni vítězů
Až na čtvrtém místě se usadil klenot thajské kuchyně v podobě pikantní polévky Tom Yum, který získal o pouhý jeden hlas více než hřejivý ukrajinský boršč.
Co u Čechů neboduje
Hluboko v poli poražených zůstala třeba tradiční dršťková polévka, jejíž obliba stále klesá, nezaujala ani francouzská cibulačka, vídeňská dýňová polévka či pikantní rybí halászlé.
Otestujte sami
Pokud chcete ochutnat medailové polévky, stále máte možnost. Tři nejlepší a nejúspěšnější polévky budou v nabídce Babiččiny zahrady po celý listopad.