Chlebíčky s vlašákem a vajíčkem už dávno vyšly z módy, proto na ně na silvestrovskou oslavu zapomeňte. Přinášíme vám tipy na originální, lahodné a snadné jednohubky, díky kterým budete královnou mezi hostitelkami.
Žádná česneková pomazánka ani krabí salát. Vsaďte na originalitu. Na své si přijdou milovníci masa, ryb i sýra a přitom příprava každého druhu zabere jen pár minut.
Proč jednohubky
Jednohubka nebo neutrálně chuťovka je druh chlebíčku, jenž se servíruje při různých slavnostních akcích a oslavách jako konzumační doplněk k pití nebo pro povzbuzení chuti a který může mít celou řadu variací. Jedná se o malý kousek chleba, veky, rohlíku, případně jiného pečiva, který se servíruje společně s pomazánkou a dalšími přísadami, jako jsou salámy, sýry, zelenina, ovoce apod. V jednohubkách bývají často zapíchnuta dřevěná, případně plastová párátka, která drží jednotlivé části pohromadě a slouží k jejich uchopení.
Moderní alternativy
Při akcích slavnostního charakteru se někdy podávají též malé chlebíčky, takzvané kanapky neboli koktejlové chlebíčky, které jako chuťovky stojí někde mezi klasickým chlebíčkem a jednohubkou.
Princip jednohubek
Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Pobavte svá ústa
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají se mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.