Podzim je všude kolem nás a nejkrásnější pohled na něj je od talíře voňavého a silného vývaru. Ten nejen udělá váš den příjemnější, připraví tělo na zimu venku a v neposlední řadě nás vysvobodí ze spárů chřipky.
Na svůj vzhled příliš nenaláká – ona „zakalená“ voda je ale prosycená živinami a neviditelnými vojáčky, kteří útočí na viry a bakterie. Vývar zmírňuje příznaky nachlazení a nejen to. Lidskému tělu prospěje rovnou sedmkrát!
Pojďte se podívat na to, jakým způsobem může vývar posílit naše zdraví.
Léčí nachlazení
Má váš drahý rýmičku a už se to nedá poslouchat? Nadopujte ho vývarem! Podle jedné studie může kuřecí polévka zmírnit infekce a zahnat chřipkové viry.
Tlumí zanícení a bolest kloubů
To díky látce zvané glukosamin, která stimuluje tvorbu kolagenu, jenž zmírňuje bolest a pomáhá s regenerací opotřebovaných kloubů. Obsažený arginin zase přispívá k léčbě zánětů.
Podporuje růst a obnovu kostí
Vývar je plný živin, od vápníku po hořčík a fosfor. A právě jmenované sloučeniny podporují zdravé fungování našich kostí.
Zlepšuje zažívání
Želatina obsažená ve vývaru se v našem těle semkne s trávicími šťávami, čímž zrychlí náš metabolismus.
Zklidňuje tělo
Vývar na dobrou noc? Výtečná volba. To díky aminokyselině glycinu, která zklidňuje tělo a mysl a připravuje nás na spánek.
Je lepší než doplňky stravy
Vývar je napěchovaný živinami, které zůstanou díky pomalému vaření uchovány.
Propůjčuje pleti, nehtům a vlasům krásu
Kolagen a želatina odjakživa patřily k osobním vizážistům lidské krásy. Nehty posílí, vlasy popoženou v růstu a pleť uzdraví.
A teď si vývar připravte co nejjednodušeji a nejlevněji:
Na základní kuřecí vývar budete potřebovat:
1 celé kuře
4 l studené vody
2 lžíce octa
1 velkou, nahrubo nasekanou cibuli
2 nahrubo nakrájené mrkve
3 řapíky celeru
1 svazek pažitky
Umístěte všechny ingredience do hrnce s vodou a přiveďte ji k varu. Průběžně sbírejte pěnu, která se bude objevovat na hladině. Snižte teplotu varu a nechte vývar probublávat 24 hodin. Přidejte pažitku 10 minut před koncem varu. Nakonec vývar přeceďte. Nezapomeňte na ocet, který uvolňuje živiny z kostí přímo do polévky.