Výživoví poradci doporučují z jídelníčku vyškrtnout bílé pečivo a vyměnit ho za celozrnné. Proč to ale doporučují a v čem je pro naše tělo lepší?
Obsahuje vitamíny
Celozrnné pečivo je daleko výživnější než klasické bílé pečivo. Obsahuje vitamíny B, E a kyselinu pantotenovou, která je důležitá pro zdraví pokožky, vlasů a při látkové výměně. Nejpřínosnější je ale díky svému obsahu vlákniny.
Strážce cholesterolu
V žaludku vláknina nabobtná a obaluje potravu, kterou jsme snědli. Snižuje se tak rychlost a množství vstřebaných tuků i cholesterolu v těle.
Prevence proti rakovině střev
Díky působení vlákniny se urychluje průchod jídla střevy. Vláknina absorbuje toxické látky ze střev. Tyto látky pak zpracovává užitečnými bakteriemi a toxické látky odvádí rychle z těla. Škodlivé látky na stěny střev nepůsobí tak dlouho a střeva jsou odolnější proti rakovině.
Konec zácpě
Vláknina, kterou celozrnné pečivo obsahuje, vstřebává vodu, změkčuje obsah střev a zvětšuje jejich průchodnost. Díky tomu pomáhá v prevenci a zmírňování zácpy.
Pečivo při hubnutí
Při hubnutí je nejlepší jíst potraviny z žitné mouky. Žito totiž zasytí na delší dobu a stačí ho menší množství. Při dietě se ale doporučuje také špaldový nebo pohankový chléb.