Grilovací sezóna je tady! Co vás nemine před prvním grilováním? Pojďte se na to dobře připravit, ať si užijete neodolatelný pokrm hned napoprvé.
Počasí se snad už umoudřilo, což znamená jediné – grilovací sezóna je na tady! Jak gril připravit na první grilovačku, aby skončila úspěchem?
V první řadě nezapomeňte, že každý typ grilu vyžaduje jinou péči. Proto při údržbě přihlédněte k tomu, jestli vlastníte plynový gril, elektrický, nebo gril na dřevěné uhlí. U elektrického toho moc k přípravě není, zbylé dva typy vyžadují péče o něco více. Tak se do toho pojďme pustit!
Čistý gril je základ
Pokud jste čištění grilovací mřížky, roštů a vlastně celého grilu nechali po konci sezóny svému budoucímu já, nastal právě ten správný čas se tomu pověnovat. Na čištění grilu můžete použít speciální saponáty, ale pokud chcete čistit jako profík, potřebovat je nebudete. Nejlepší je totiž gril pořádně rozpálit přibližně na čtvrt hodiny až půl hodiny a nečistoty očistit špachtlí a drátěným kartáčem v momentě, kdy je gril ještě horký.
Nerezová mřížka jde očistit i v myčce nádobí. U litinové to v žádném případě nezkoušejte, protože by zkorodovala. U litiny nejlépe uděláte, když bude stále lehce napuštěná olejem, odmašťováním jen zkracujete její životnost.
TIP: Používejte při čištění odolné ochranné rukavice se žáruvzdornou vrstvou, abyste předešli popálení.
Zkontrolujte, jestli něco nechybí nebo nepřebývá
U vyčištěného grilu koukněte, jestli jsou všechny součástky tam, kde mají být. Zkontrolujte dotažení šroubků a podívejte se, jestli není gril zrezivělý. Pokud někde najdete nános rzi, odstraňte ji a ošetřete místa přípravkem proti korozi.
Zkontrolujte přívod plynu i elektriku
Než zapnete plynový gril, prohlédněte důkladně přívodní hadici. Objevují se na ní po ohnutí prasklinky? Nic neriskujte a pořiďte novou. I když nejde žádný problém vidět pouhým okem, nakapejte stejně raději na všechny spoje mýdlovou vodu – ideální poměr je 1:1. Bublinky viditelně prozradí případné netěsnosti. Také otočte ventilem hořáku. Jde ztuha? Prostříkněte ho troškou oleje.
U elektrického grilu zase zkontrolujte topnou spirálu a venkovní zásuvky, jestli do nich během zimy nezatekla voda. Většina grilů má sice pojistku proti zkratování, ale i tak lepší problémům předcházet.
Čistý a zkontrolovaný gril naolejujte
Průběžnou údržbu si usnadníte tím, že rošt (ať už nerezový nebo litinový) vždy namažete olejem. Díky tomu se k němu nepřipeče maso nebo jiné pokrmy a bude se vám lépe čistit.
Pozor na navlhlé palivo
Pytle s briketami nebo dřevěným uhlím z loňské sezóny jste měli pečlivě uklizené? Ani to není zárukou, že palivo nenavlhlo. Proto než se dáte do prvního letošního grilování, ujistěte se, že vše hoří, jak má. Zjistit, že nemáte jak rozpálit gril až v momentě, kdy už máte naložené maso a pořádný hlad, by bylo vskutku nepříjemné.
TIP: Pokud loňské palivo není úplně stoprocentní, nemusíte ho vyhazovat. Postupně ho přidávejte k novému palivu, se kterým bez problémů shoří.
Kam gril umístit?
Ideální místo na umístění grilu je terasa. Nabízí závětří, rovný stabilní povrch i možnost zastřešení. Zastřešení se hodí, pokud na své grilovací místečko plánujete pořídit i pohodlný zahradní nábytek. V případě, že terasu nemáte, myslete při umístění na to, aby gril stál na stabilním základu a byl dostatečně daleko od všeho, co by mohlo případně vzplát.