Kvůli horku jsme vyčerpaní, unavení, nesoustředění, protivní a nevyspalí. Možná bychom našli i další nepříjemné stavy, které nám tato dlouhotrvající teplotní situace přináší. Pojďme si ale raději říct, co je vhodné jíst, aby se náš organismus zchladil a my se cítili lépe.
Posnídejte jogurt s ovocem
Ovoce s jogurtem ke snídani je ideální volba na ráno. Ovoce nám pomůže doplnit tekutinu, kterou ztrácíme pocením v průběhu noci a jogurt dodá tělu laktobacily. Samozřejmě sáhněte po nějakém poctivém bez sladidel. Z ovoce jsou vhodné například banány, hroznové víno, maliny nebo meloun, který obsahuje 90 % vody.
Ochlazující svačinka
Pokud v horkách omdléváte, noste u sebe broskve. Jsou bohaté na vitamín A, B2 a draslík a působí proti mdlobám. Nebo takový chlazený nápoj z manga je to nejlepší, co můžete v parných letních dnech pít. Obsahuje vitaminy a minerální látky, které vás nejenom zchladí, ale ochrání vás před únavou z horka. Velmi osvěžující je také angrešt. Jeho konzumací zároveň bojujete proti vráskám a stárnutí kůže, které způsobuje nadměrné opalování. Co se týče citrusových plodů, raději sáhněte po grepu, než pomeranči. Ochladí nás také borůvky nebo jablka.
Něco pro masožravce
Pokud si ani v letních dnech neumíte odpustit maso, tak dbejte na to, aby bylo čerstvé a vonělo tak, jak má. Ochladí vás králičí nebo krůtí maso – podle internetového portálu vitalita.cz se tyto potraviny řadí k těm se zchlazujícími účinky. Musí být však vhodně zpracované. Králík na smetaně nebo smažené krůtí řízečky to rozhodně nebudou.
Raději zeleninu
Vhodná je zelenina s vysokým obsahem vody. Perfektní je například okurka, která má maximum vody a minimum kalorií. Dokonale zchlazuje tělo a je protizánětlivá. Výborné jsou okurkové nápoje s mátou. V parných dnech nám pomůžou také rajčata, hlávkový salát nebo ředkvičky.