Léto, slunce a prázdniny končí, ale vy si tento krásný čas pohody můžete užít i na podzim a v zimě. Stačí, když si připravíte domácí lahodný malinový sirup, jehož vůně na vás s každým douškem dýchne kus léta.
Na tomto domácím malinovém sirupu je skvělé to, že vám postačí poměrně malé množství malin pro jeho výrobu. Z jednoho hrnku tohoto lahodného ovoce můžete mít až litr a půl sirupu. "Malinou" na dortu je samozřejmě i to, že finální produkt je bez chemických přísad a éček.
Jeho příprava je jednoduchá a časově nenáročná, proto vám v ní nic nestojí v cestě.
Co budete potřebovat?
1 hrnek malin (250 ml)
80 ks malinových listů
850 ml vody
1 lžíce kyseliny citronové
1 kg cukru
Postup:
Maliny, vodu a mladé lístky dáte do hrnce a necháte deset minut vařit. Následně přes plátno scedíte a dobře vymačkáte.
Do šťávy přidáte cukr, kyselinu citronovou a znovu povaříte deset minut. Poté přes gázu naplníte do lahví a zazátkujete. Ideální jsou takové láhve, ve kterých byl předtím alkohol.
Lahve není třeba sterilizovat – cukr a kyselina citronová se postarají o to, že sirup vydrží a nepokazí se. Po delší době může začít trochu rosolovatět, ale stačí protřepat láhev a je opět perfektní. Domácí sirup je výborný, krásně voní i chutná po malinách.
Z daného množství máte 1,5 litru perfektního domácího sirupu, který používáme na limonády a ke slazení jako klasický sirup. Této domácí pochoutky navíc stačí opravdu málo, aby byl váš drink slaďoučký a výborný.