Podle čeho vybíráme čokoládu? Rozhodujících faktorů může být víc a záleží na situaci – někdy chceme jen zahnat chutě něčím sladkým a je nám fuk, čím. Jindy se necháme přesvědčit obalem, cenou nebo kvalitou. Tu předpovídá množství obsaženého kakaa. Anebo jeden malý test…
Server Business Insider se obrátil na spisovatele, autora a editora magazínu pro čokoládový průmysl Anguse Kennedyho, aby zjistil, zdali kvalitu čokolády lze posoudit i jinak. Na pohled ani z ochutnávky přece jen podíl obsaženého kakaa neověříme.
A tento čokoládový sommeliér přitakává. Ve videu testuje dva druhy čokolády – „standardní mléčnou, jednu z nejlevnějších, a dražší, s vyšším obsahem kakaového másla, tedy kakaa“. První zmiňovaná obsahuje 70 procent kakaa, druhá je pouze 40procentní.
Jak testovat čokoládu?
A ačkoliv před rozbalením pochopitelně věděl, která je která, podrobil je malému testu, aby jejich kvalitu ověřil.
Jak? „Vezměte kousek tabulky a prostě ji rozlomte. A poslouchejte,“ radí.
Ve videu je jasně slyšet rozdíl mezi zvuky, který čokolády při puknutí vyloudily. Zatímco u jedné byl obtížně zaznamenatelný, druhý vydal něco jako „cvak“.
„Kvalitnější čokoláda má tendenci cvaknout a vydat výraznější zvuk, protože se tak rychle nerozteče a má méně cukru i rostlinného tuku,“ vysvětlil Kennedy. „A když ji jíte, měla by chutnat ovocně, protože kakaový bob je ve skutečnosti velmi ovocný produkt.“
Proč je hořká?
Také osvětlil, proč vysokoprocentní čokoláda chutná hořce. „Záleží na tom, jak moc se [kakaové boby] opraží, což jim propůjčuje hořkost. Takže se chybně označují jako hořké – závisí to pouze na tom, jak dlouho je budete pražit a fermentovat.“
Po zhlédnutí tohoto videa budete chtít kvalitu čokolády zřejmě ozkoušet sami. Což znamená jediné – vydat se do obchodu a koupit minimálně dvě různé čokolády. Také se ve vás najednou probudil malý vědátor?
Zdroj: Business Insider