Valentýn – den, kdy se vyznává láska, je po roce opět tady. Aby si mohly zamilované páry vyjádřit náklonnost, v květinářstvích, cukrárnách a restauracích se celý den dveře netrhnou. Věděli jste, že romantickou večeři plánuje až třetina Čechů, kteří za ni v průměru utratí 700 Kč? Ať už vy den svatého Valentýna slavíte, nebo raději počkáte na rozkvetlou třešeň, nezapomínejte na děti a připravte s nimi sladkou valentýnskou hostinu.
Kdo ví, možná se den svatého Valentýna slaví proto, že je zima tak dlouhá a zamilovaný svátek ji alespoň trochu roztříští. Jedni tvrdí, že je to marketingový tah, druzí se radují z přijímání či darování drobných pozorností. Ačkoliv většina lidí ví, že datum 14. února připadá na den popravy sv. Valentina, katolického kněze a biskupa tajně oddávajícího zamilované páry, v mnoha zemích si tento den připomínají různými způsoby.
Ve Francii jsou ženy obdarovávány valentýnkami, v Japonsku se naopak nechávají hýčkat muži a na Filipínách se pořádají hromadné svatby.
Užijte si tento den i s dětmi a společně připravte sladký bar. Příprava malinových cupcakes, lahodných sušenek ani čokoládových lanýžů vám nezabere příliš času. Pokud tyto dobroty navíc připravíte den předem, vaše děti si budou moci užít valentýnskou školní svačinku.
Malinové mini cupcakes
Ingredience na těsto:
150 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
110 g másla
130 g krystalového cukru
8 g kypřicího prášku
3 vejce
špetka soli
150 g malin
Ingredience na krém:
200 g másla
80 g moučkového cukru
250 g mascarpone
100 g bílé čokolády
HARIBO srdíčka na ozdobu
Postup:
1. Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Poté ho utřete s cukrem do pěny.
2. Přidejte vejce a opět ušlehejte do pěny.
3. Přisypte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, sůl a znovu vyšlehejte.
4. Rozkrájejte maliny na poloviny a ručně je vmíchejte do hotového těsta.
5. Vyložte plech košíčky a naplňte je zhruba z 2/3 pomocí lžíce.
6. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.
7. Nechte si rozpustit bílou čokoládu na krém. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny.
8. Přidejte mascarpone a jemně zašlehejte. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte bílou čokoládu vystydlou na pokojovou teplotu a jemně vyšlehejte. Barvu krému dolaďte libovolně pomocí gelových barev.
9. Připravený krém naneste na cupcakes cukrářskou špičkou a ozdobte HARIBO srdíčky.
Tipy:
Pro zjemnění chuti cupcakes lze mandlovou mouku více rozdrtit v domácím mixéru.
Používejte ingredience stejné pokojové teploty, jinak hrozí, že se těsto zdrcne (pokud se tak stane, nechte těsto odležet, aby se teplota jednotlivých ingrediencí sjednotila, vyšlehejte a pokračujte dál).
Čokoládové lanýže
Ingredience:
100 g smetany
40 g másla
250 g kvalitní hořké čokolády
špetka soli
100 g malin
40 g cukru
HARIBO srdíčka
sušené maliny na ozdobu
Postup:
1. Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.
2. Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny.
3. Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
4. Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout.
5. Po ztuhnutí naberte lžící požadované množství hmoty a obalte jí HARIBO srdíčko, položte na pečicí papír a nechte ztuhnout.
6. Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.
Mandlové sušenky
Ingredience:
250 g másla
300 g hladké mouky
100 g mandlové mouky
180 g moučkového cukru
špetka sušené vanilky
1 vejce
1 žloutek
1 bílek na potření
cukrová potahovací hmota či marcipán
prachové cukrářské barvy
HARIBO srdíčka na ozdobu
Postup:
1. V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.
2. Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech.
3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut.
4. Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly.
5. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte.
6. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce a nakonec kapkou vody přilepte HARIBO srdíčko.