Podzim je časem dýní. Na lidský organismus má tato zelenina velmi blahodárné účinky a navíc pomáhá i zhubnout. Pokud si tedy nevíte rady, co s dýněmi, které jsou teď všude kolem nás, dělat, přinášíme vám inspiraci.
Dýně patří do čeledi tykvovitých a je jen jedním z druhů tykví. Jejími příbuznými jsou třeba cukety nebo patizony. Za rodnou zem dýní bývá považováno jihoamerické Peru. Pravděpodobně právě tam ji lidé začali před třemi tisíci lety poprvé využívat.
Dýně je pro naše zdraví malý zázrak. Z devadesáti procent dýni tvoří voda. Zbytek je vláknina, která napomáhá trávení a očistě organismu. To nejdůležitější na dýni jsou ale látky, které obsahuje. Jedná se o celou paleta vitaminů — především vitaminy C, B1 a B2. Dále v dýni najdete kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu a v neposlední řadě obsahuje i hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík.
Tato zelenina je tedy ideálním podzimním životabudičem pro náš imunitní systém. Kromě toho je dýně močopudná, takže každý její kousek pomáhá proplachovat a léčit naše ledviny.
Konzumace dýně vám pomůže zbavit se nejen různých toxinů, ale i tuků, protože tuky se vážou na vlákninu. Tou nejdůležitější zbraní proti tukům je ale v dýni lipolytický enzym. Ten v těle pomáhá štěpit tuky a odbourávat je z organismu. Zároveň má dýně nízkou nutriční hodnotu, což ji předurčuje pro redukční diety.
Teď se s námi pojďte několika chutnými dietními recepty inspirovat a co nejrychleji je zařaďte do svého jídelníčku. Nesmíme totiž zapomínat, že dýňová sezona je časově omezená.
Dýňová polévka s liškami
Suroviny:
1000 g dýně
3 brambory
300 g houby lišky
200 g anglické slaniny
sůl, čerstvý pepř
Postup:
Dýni vydlabejte, nakrájejte na kostičky a dejte péct do rozpálené trouby na 180 stupňů. Pečte asi hodinu. Poté dýni dejte do hrnce, přidejte nakrájené houby (pokud mají kloboučky malé, krájet nemusíte) a zalijte vše teplou vodou. Vařte na mírném plameni. Oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostičky a přidejte k dýni. Vařte alespoň půl hodiny. Opepřete, osolte a přidejte tři až čtyři stroužky česneku na ovonění. Těsně před dohotovením polévky osmažte na pánvi slaninu, aby byla krásně křupavá. Stáhněte plamen pod polévkou a rozmixujte ji do hustého krému. Do polévky na talíři přidejte křupavou slaninu a můžete podávat.
Dýňové placky
Suroviny:
1,25 kg dýně
1 vejce
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce strouhanky
2 lžičky mletého kmínu
3 lžičky soli
česnek podle chuti
Postup:
Dýni nastrouhejte nahrubo, poté posolte, zamíchejte a nechte 30 min. odpočinout. Poté vymačkejte vodu, kterou dýně pustila, a slijte ji. Přidejte vejce, kmín, mouku a strouhanku. Vznikne vám z toho těsto, které by mělo být hustší než těsto na bramborák. Je doporučené smažit menší, ale zato silnější placky na malém množství tuku. Podle chuti můžete placičky potřít česnekem.
Salát z pečené dýně
Suroviny:
300 g oranžové dýně
2 cibule
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
2 lžíce sekané petrželové natě
hrubomletý pepř
sůl
Postup:
Dýni nakrájíme na menší kostky a na sucho v troubě opečeme doměkka. Necháme vychladnout. K vychladlé dýni přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Olej prošleháme se solí a octem a zeleninu přelijeme. Nakonec posypeme nahrubo mletým pepřem.