Letos se asi do exotiky nepodíváme, tak netruchleme a přinesme si ji alespoň částečně do svých domovů. Není nic jednoduššího, než si připravit některý z barevných, voňavých a chutných pokrmů, jenž vás alespoň v myšlenkách zavedou do orientálních dálek.
Letošní léto si můžeme nechat o exotice možná tak zdát. Budeme rádi, když se podíváme do států Evropské unie, ale spíše vezmeme za vděk našimi luhy a háji. To ale neznamená, že se nemůžeme za exotikou vypravit pomocí smyslů. Pojďte si uvařit dokonalé korejské Bulgogi, ugrilovat šťavnatý roastbeef Asado s Chimichurri nebo kuřecí Tandoori s tradičním chlebem Naan.
Nejdůležitější je kvalitní koření
Aby byl každý váš recept jedinečný, musíte používat kvalitní koření. To je totiž základem autentické kuchyně. Kotányi přišlo s novou řadou chutí světa, kde si každý vybere to své. Žhavé novinky letošního roku seženete v obchodních řetězcích Albert, Tesco nebo Globus. Inspiraci pak můžete čerpat i z jejich facebookových stránek.
Grilovačka po korejsku
Sáhnout můžete po Korea BBQ, které je oblíbené pro svou jemně pikantní a aromatickou chuť. Ideálně se hodí k vepřovému a hovězímu masu, ale výborně chutná i s kuřecím a drůbežím masem. Tato směs je také výborná pro marinování se sojovou omáčkou.
Korejské Bulgogi
Doba přípravy: 1 hodina + zhruba 8 hodin pro marinování
• 600 g hovězího steaku • 1 cibule, velká • 1 mrkev, velká • 1 asijská hruška • 6 pol.lž. Kotányi Korea BBQ • 50 ml sójové omáčky • 2 pol.lž. omáčky hoisin (k dispozici v asijských supermarketech) • 1 pol.lž. bylinkového octa • 4 pol.lž. sezamových semínek
Příloha: • 4 menší pórky • 50 g arašídů • 100 g skleněných rýžových nudlí • 2 pol.lž. sezamového oleje • 300 g kimchi (k dispozici v asijských supermarketech)
Trochu oleje na smažení a čerstvého koriandru na ozdobu
Nakrájejte steak na jemné proužky. Oloupejte a jemně nasekejte cibuli, mrkev a hrušku.
Přidejte směs Kotányi Korea BBQ, sojovou omáčku, hoisin omáčku, ocet, sezamová semínka a dobře promíchejte. Marinádu a maso dobře promícháme, přikryjeme a necháme marinovat v lednici nejméně osm hodin.
Vyjměte naložené maso z ledničky 1 hodinu před tím, než ho budete chtít připravovat.
Nakrájejte pórek na jemné kroužky, arašídy nahrubo nasekejte. Vložte skleněné nudle do velké mísy a zalijte velkým množstvím vroucí vody. Nechte skleněné nudle zjemnit po dobu 10 minut. Maso sceďte přes síto a scezenou marinádu si uchovejte.
Na velké pánvi o průměru přibližně 26 cm zahřejte trochu oleje. Přidejte marinované maso a smažte po dobu 5 minut za občasného míchání. Přidejte marinádu a přiveďte k varu.
Skleněné nudle sceďte přes síto a smíchejte s pórkem, arašídy a sezamovým olejem. Dochuťte sojovou omáčkou.
Servírujte skleněné nudle, bulgogi a kimchi v oddělených miskách.
TIP: Jako alternativu místo asijské hrušky lze použít jakoukoli místní odrůdu hrušky.
Lákání tajemných dálek
Skvělou volbou je i Tandoori India, která vás dostane svou omamnou vůní. Nejlépe se hodí ke kuřecímu masu, ale také k rybám a přípravě zeleninových jídel. Tato směs je také výborná pro marinování s jogurtem.
Grilované kuřecí Tandoori s chlebem Naan
Doba přípravy: 75 minut + 1 hodina na marinování
Kuřecí maso: • 4 kuřecí prsa • 4 pol.lž. Kotányi Tandoori India • 50 g bílého jogurtu
Omáčka: • 2 cibule • 4 rajčata • 2 pol.lž. ghee • 4 pol.lž. Tandoori India • 100 g bílého jogurtu
Naan chleba: • 380 g bílé hladké mouky • 1 pol.lž. prášku do pečiva • 1 čaj.lž. cukru • 1 čaj.lž. Kotányi Himalájská sůl • 180 g bílého jogurtu • 1 pol lž. oleje • 1 vejce • 1 vaječný žloutek • 2 pol.lž. sezamových semínek
Himalájská sůl, pepř, trochu citronové kůry a čerstvého koriandru.
Kuřecí prsa nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 cm. Smíchejte koření Tandoori a jogurt a poté zamíchejte kuřecí kostky. Marinujte kuřecí kostky po dobu nejméně 1 hodiny v ledničce.
Pro přípravu naan chleba, prosejte mouku a přidejte prášek do pečiva, cukr, sůl, jogurt, olej a celé vejce. Míchejte po dobu 5 minut pomocí hnětače na těsto, dokud se nevytvoří hladké těsto.
Těsto zakryjte a nechte 15 minut odpočinout, poté rozdělte na osm porcí a rozválejte na kuličky na pomoučeném povrchu. Ručně nebo pomocí válečku vyválejte koule těsta na ploché bochánky o tloušťce přibližně 0,5 cm.
Umístěte ploché bochánky na plech s pečícím papírem, štětcem potřete jejich povrch vaječným žloutkem a posypte sezamovými semínky.
Pečicí plech položte na nejnižší polici předehřáté trouby (250 ° C; běžné pečení) a pečte 10 až 12 minut, dokud nejsou dozlatova.
Pro omáčku, nakrájejte jemně cibuli a rajčata na kostičky. Vložte cibuli a směs Kotányi Tandoori India do pánve, přidejte ghí a nechte cibuli zesklovatět. Přidejte rajčata a 250 ml vody a vařte 10 minut. Přidejte jogurt a dobře promíchejte. Hotovou omáčku dochuťte himalájskou solí a pepřem.
Kousky kuřete rovnoměrně opečte na grilovací pánvi nebo na horkém grilu po dobu asi 5 minut, poté přidejte do horké omáčky a nechte 10 minut vyluhovat.
Hotovou kuřecí směs dejte na talíř, posypte citronovou kůrou a koriandrem a podávejte s chlebem naan.
TIP: Místo ghí lze použít rostlinný olej.
Světoznámá omáčka
Pro milovníky masa je jasnou volbou směs Chimichurri Argentina. Jde o proslulou argentinskou bylinkovou omáčku, kterou si se směsí od Kotányi snadno můžete vyrobit sami. Nejlépe se hodí jako omáčka nebo marináda pro grilované hovězí maso a steaky, ale můžete ji použít i k jiným masům na gril nebo na ryby.
Grilovaný roastbeef Asado s Chimichurri a zeleninovým salátem
Doba přípravy: 2,5 hodiny + 24 hodin pro marinování
Maso: • 50 g Kotányi směs Chimichurri Argentina (k dostání v Albert, Globus, Tesco) • 100 ml olivového oleje • 1 kg roast beefu (1 kus vcelku) • zhruba 30 ml bylinkového octu
Brambory: • 800 g malých brambor • 2 polévkové lž. Kotányi rozmarýnu • 2 polévkové lž. olivového oleje
Salát: • 1 hlávka zelených salátových listů (nebo Rukola) • 50 ml olivového oleje • šťáva z 1 citrónu • 1 polévková lž. Kotányi pažitky
Hrubá mořská sůl
Pro přípravu marinády smíchejte 1 sáček směsi Kotányi Chimichurri Argentina s olivovým olejem. Vložte celý roast beef do velkého sáčku, který je určen do mražáku a přidejte polovinu připravené marinády. Protřepejte v sáčku roast beef, dokud není celé maso pokryto marinádou. Poté vložte sáček i s masem do lednice k uležení na 24 hodin.
Druhý den vyjměte maso z ledničky zhruba 1 hodinu před tím, než ho chcete začít grilovat a vyndejte ho ze sáčku. Maso položte na horký gril a grilujte krátce a rovnoměrně po obou stranách. Poté maso stáhněte z přímého žáru a nechte dopékat zhruba asi 1 hodinu. Teplota uvnitř masa by měla být okolo 56°C (133°F).
Uvařte brambory ve slané vodě po dobu 10 minut, osušte a rozkrojte na půlky. Smíchejte brambory s rozmarýnem, olivovým olejem a trochou mořské soli. Poté ugrilujte brambory na grilovací pánvi na grilu, ne na přímém žáru po dobu asi 20 minut.
Listy salátu omyjte a smíchejte je s olivovým olejem, citronovou šťávou, pažitkou a trochou mořské soli.
Po sejmutí masa z grilu jej nechte 10 minut odpočinout. Zbytek marinády chimichurri smíchejte s octem a vytvořte omáčku. Maso nakrájejte na tenké plátky a ozdobte chimichurri omáčkou. Podávávejte s bramborami a salátem.
TIP: velký kus masa (<1 kg) by měl být marinován přibližně 24 hodin, zatímco menší kousky (150 g až 250 g) stačí marinovat přibližně 1 hodinu.