Na trzích se začíná usmívat zdravá, čerstvá a chutná česká jarní zelenina. Nemusíte ji ale vždy používat jen do vývaru, svíčkové nebo okurkového salátu. S jarní zeleninou totiž můžete vykouzlit i dokonalé exotické osvěžující recepty, které váš jídelníček příjemně oživí.
Vneste jaro i do své kuchyně! Jarní bylinky a zelenina dokáží vykouzlit křupavou, zdravou a samozřejmě chutnou kombinaci, po které se u vás doma jen zapráší. Sníst jí můžete, kolik chcete, a to bez výčitek!
Křupavý ředkvičkový salát s pomerančem
Ingredience:
1 svazek ředkviček, očištěných a nakrájených na tenké plátky
1 menší salátová okurka, oloupaná a nakrájená na kostičky
2 pomeranče, zbavené kůry včetně bílých blanek a nakrájené příčně na kolečka
2 tenká kolečka bílé cibule, nakrájená nadrobno
2 lžíce nadrobno nasekané čerstvé máty
3 lžíce panenského olivového oleje
1 lžička vločkové soli
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce tekutého nebo šetrně zahřátého
medu
čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
Ve velké míse smíchejte ředkvičky, okurku, pomeranč, cibuli a mátu. Zalijte olivovým olejem a pořádně, ale zlehka promíchejte, aby se všechno omastilo. Osolte, promíchejte, přilijte ocet, znovu promíchejte, přidejte med a naposledy promíchejte. Opepřete. Podávejte nejlépe ihned, i když po pár hodinách se salát velmi zajímavě rozleží. Do druhého dne však v žádném případě nevydrží.
Asijský salát s mrkví a paprikou
Ingredience:
4 velké mrkve, nastrouhané nahrubo
1 červená paprika, bez semínek, nakrájená na jemné proužky
1 malá červená cibule, nakrájená na jemné proužky
100 g klíčků mungo
2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
Na zálivku:
1 červená chilli paprička, nakrájená najemno
3 lžíce rybí omáčky
3 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce krupicového cukru
Postup:
Do větší mísy dejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou papriku, cibuli a mungové klíčky a zlehka, ale důkladně promíchejte. Smíchejte ingredience na zálivku a prošlehejte je metličkou. Připravenou zeleninu přelijte zálivkou a promíchejte s nasekaným koriandrem.
Cizrna s mrkví po marocku
Suroviny:
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nakrájená na plátky
3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
po 1/2 lžičce mletého koriandru, mletého římského kmínu, mletého zázvoru, mleté sladké papriky a mletého kajenského pepře
2 svazky (celkem asi 20 ks) menších mrkví i s natí
400g konzerva krájených rajčat
2 lžíce citronové šťávy
250 ml zeleninového vývaru
400g konzerva cizrny, scezená a propláchnutá
sůl
4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru + na ozdobení
2 lžičky nasekaných mátových lístků + na ozdobení
200 g kuskusu, uvařeného, k podávání
150 g sýra feta
Postup:
V litinovém kastrolu se silným dnem na rozehřátém oleji opékejte cibuli 2 minuty do sklovita. Přidejte česnek a koření a ještě pár sekund míchejte a opékejte, až se rozvoní. Vsypte oškrabanou nebo oloupanou mrkev se zkrácenou natí a míchejte, aby se obalila kořením. Přidejte rajčata a přilijte citronovou šťávu a vývar. Přiklopte a vařte 20 minut doměkka. Pak vsypte cizrnu a 2–3 minuty prohřívejte. Podle chuti osolte. Odstavte a vmíchejte koriandr a mátu. Podávejte s kuskusem, ozdobené bylinkami a posypané rozdrobenou fetou.
Krůtí polévka s červenou čočkou a kopřivami
Suroviny:
450 g vykostěného krůtího masa ze stehen, klidně i s kůží, nakrájeného na 2,5cm kostky
sůl a čerstvě mletý pepř
1–2 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
70 g červené čočky, propláchnuté
1–1,5 l drůbežího nebo jiného dobrého vývaru
1 malá snítka rozmarýnu, nakrájená nahrubo
3 malé snítky tymiánu, odrhnuté
150 g mrkve, nakrájené na kolečka
150 g tuřínu, kedlubny nebo vodnice, nakrájené na kostky
4 hrsti nasekaných mladých kopřiv, spařených
čerstvý nebo opečený chléb k podávání
Postup:
Maso osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a po dávkách na něm opékejte maso ze všech stran, asi 5–6 minut. Vsypte cibuli a opékejte 3–4 minuty. Přidejte čočku, vlijte vývar, přisypte rozmarýn a polovinu tymiánových lístků. Přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna vařte, 1–1,5 hodiny, aby maso změklo a čočka se rozvařila. Občas zamíchejte. Asi 15 minut před koncem vaření vsypte mrkev a tuřín. Posypte zbývajícím tymiánem a spařenými kopřivami a podávejte s chlebem.