Uměle doslazované limonády nejsou zdravé a měli bychom je vyřadit z jídelníčku. Tuto větu vypustilo z úst už nesčetně výživových poradců. Kdo by však odolal plechovce Coca-Coly vytažené přímo z lednice, viďte? Po zhlédnutí následujícího videa ale možná přehodnotíte volbu nápoje.
Tvůrci z Home Science se rozhodli zjistit, zdali se vyplatí oželet sladkou chuť klasické Coca-Coly a zvolit místo ní nesladkou, zdravější Coca-Colu Zero.
V domácím experimentu vylili 375ml lahev obyčejné Coca-Coly na pánev a po dobu 20 minut ji zahřívali. Totéž provedli s nápojem bez cukru.
Sledovat video je fascinující. Jak se postupně voda vypařuje, odhaluje množství obsaženého cukru. A zatímco v pánvi s Coca-Colou Zero nezbyde skoro nic, v druhé zůstane silná vrstva karamelu.
Video se na sociálních sítích rychle rozneslo a na YouTube získalo bezmála 16 milionů zhlédnutí!
Výkonný ředitel Coca-Coly James Quincey připustil, že si většina zákazníků neuvědomuje, kolik cukru drink obsahuje. Uvedl to v rozhovoru pro britský televizní kanál v říjnu 2013.
Běžná plechovka koly obsahuje 35 g cukru, což je podobné množství kalorií, jako třeba v cappuccinu.
Zdroj: Home Science