Uspokojte každou chuťovou buňku lahodným vánočním cukrovím. Vyzkoušené recepty, které budou všem chutnat.
Medvědí pracky, pracny, tlapky…
Ať už jim říkáte jakkoliv, jedná se o chutné spojení ořechů, skořice a kakaa ve formičkách ve tvaru tlapky.
Ingredience: 180 g hladké mouky, 120 g cukru, 130 g tuku, 70 g vlašských mletých ořechů, 1 celé vejce, 1 tabulku strouhané čokolády na vaření nebo 1 lžíci kakaa, citronovou kůru z půlky citrónu, ½ lžičky mleté skořice a 1 rozdrcený hřebíček.
Postup: Na vále zpracujte uvedené ingredience. Nechte těsto odpočinout v lednici minimálně hodinu. Pak odebírejte z těsta menší kousky, které v tenké vrstvě vtlačte do formičky ve tvaru tlapky. Formičky rozložte na plech a pečte při 175 °C přibližně 12 - 15 minut. Upečené pracky nechte chvíli vychladnout, pak vyklepněte z formiček a obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Košíčky z formičky
Ingredience: 310 g hladké mouky, 240 g tuku, 100 g cukru, 1 vejce, 50 g mletých ořechů
Náplň: 100 g másla, 1 žloutek, 60 g moučkového cukru, plná hrst strouhaných ořechů, lžička kakaa, trochu rumu.
Poleva: 100 g čokolády na vaření, 100 g másla. Půlka ořechového jádra na zdobení.
Postup: Na vál dejte prosátou hladkou mouku, přidejte cukr, ořechy, tuk a vejce. Zpracujte v hladké těsto. Nechte těsto odpočinout v lednici minimálně hodinu. Pak odebírejte z těsta menší kousky, které v tenké vrstvě vtlačte do formičky ve tvaru košíčku. Formičky rozložte na plech a upečte při 175 °C (přibližně 10 - 12 minut). Vychladlé vyklepněte z formičky a poté naplňte krémem z uvedených ingrediencí. Následně si připravte čokoládovou polevu, rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni. Nechte polevu chvíli vychladnout a pak polévejte košíčky. Nakonec dozdobte půlkou vlašského ořechu. Uchovávejte v chladu.