Whisky do čaje, víno do cideru, šampaňské do kokosové vody. S těmito 10 aromatickými drinky vás déšť ani sníh za okny nebude rozptylovat . A zvládnete je i za 5 minut! Vyzkoušejte zimní edici nápojů, které voní po jablkách, skořici, bezu i fících.
Horké nápoje bychom dle výživových poradců měli jednoznačně zařadit do podzimního jídelníčku. Sníží riziko prochladnutí i souvisejících nemocí a posílí organismus těsně před pobytem v nepříznivém počasí. Naše tipy ale vyzkoušejte jen tehdy, pokud se z vyhřátého domova nebudete muset příštích pár hodin vzdalovat. Doporučené nápoje totiž obsahují alkohol – ten rozšiřuje cévy, a připravuje tak tělo o zásoby tepla. I sílu bojovat s invazivními viry a bakteriemi.
Svařený cider s vínem
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 8
Ingredience:
4 l jablečného cideru; ¾ hrnku suchého bílého vína (např. Chardonnay); ¼ hrnku medu; 2 oloupané a jemně nakrájené kdoule; 1 nadrcená velká snítka rozmarýnu; 2 kusy nalámané celé skořice; 4 hřebíčky; 1 anýz; ½ čajové lžičky nastrouhané citronové kůry
Postup:
Smíchejte všechny ingredience ve velkém hrnci a povařte je na mírném ohni 45 minut. Svařený cider sceďte a servírujte ještě teplý.
***
Whisky čaj
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 25 min
Ingredience:
2 nadrcené celé skořice; 20 kuliček černého pepře; 16 kusů hřebíčku; 8 lusků kardamomu; 1 čajová lžička mletého zázvoru; špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku; 1 l plnotučného mléka; ¼ hrnku hnědého cukru; 1 polévková lžíce sypaného černého čaje; 1 a ½ panáka bourbonu nebo žitné whisky (1 panák = 56 ml)
Postup: Namelte všechno koření na prášek. V hrnci povařte na mírném ohni mléko a poté ho odstavte. Přidejte koření, cukr a čaj a nechte odpočívat 10 minut. Přeceďte čaj do misky. Vymažte hrnec, vraťte do něj čaj a zahřejte ho na mírném plameni. Teď už jen vmíchejte whisky. Servírujte horké.
***
Manzarita
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 5 minut
Ingredience:
½ citronu; špetka mleté skořice; led; 1 panák tequily Blanco (1 panák = 56 ml); ½ panáka bezového likéru; ¾ panáka jablečného cideru; 1 celá skořice
Postup: Smíchejte v šejkru citron (rozkrojte jej ještě na polovinu) s mletou skořicí. Přidejte led, tequilu, likér a cider a dobře protřepte. Naplňte sklenice kostkami ledu a přelijte je koktejlem. Ozdobte celou skořicí.
***
Jablečný grog s brandy
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 8
Ingredience:
1 a ½ hrnku vody; 2 polévkové lžíce + 2 čajové lžičky medu; ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy; 2 hrnky jablečného brandy (ideálně calvados); 8 celých skořic
Postup: V malém hrnci přiveďte k varu vodu, odstavte ho a vmíchejte med. Přidejte citronovou šťávu a jablečné brandy a znovu promíchejte. Do každé sklenice umístěte skořicovou tyčinku, zalijte ji grogem a okamžitě podávejte.
***
Kokosovo-hroznové probuzení
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 10 minut
Ingredience:
12 vypeckovaných kuliček červeného hroznového vína + 4 kuličky rozkrojené vejpůl; 1 čajová lžička hnědého cukru; 1 panák vodky (1 panák = 56 ml); 1 panák nedoslazované kokosové vody; ledová tříšť; 1 panák vychlazeného šampaňského
Postup: Proházejte v šejkru 12 hroznových bobulí s cukrem. Přidejte vodku, kokosovou vodu a přepůlené bobule. Všechny ingredience promíchejte a směsí přelijte ledovou tříšť, kterou jste naplnili vysokou sklenici. Na závěr zalijte šampaňským.
***
Figa
Doba přípravy: 5 minut (+ 1 hodina na vychlazení)
Počet porcí: 6
Ingredience:
6 panáků fíkové vodky (1 panák = 56 ml); 3 panáky vychlazeného čaje Earl Grey; 4 a ½ panáků čerstvé mandarinkové šťávy; led; 6 dílků čerstvých fíků
Postup: Smíchejte všechny ingredience kromě ledu a fíků a drink nechte asi hodinu vychladit. Naplňte vyšší sklenice ledem, zalijte je figou a dozdobte čerstvými fíky.
***
Galský punč
Počet porcí: 14
Doba: 15 minut (+ 1–2 hodiny na odpočinutí základu)
Ingredience:
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku; ¾ hrnku raw cukru; 1 l vroucí vody; 1 lahev irské whiskey (750 ml); kůra z 6 citronů, nastrouhaná na proužky; 6 přepůlených plátků citronu; 24 kusů hřebíčku
Postup: V míse odolné proti vysokým teplotám smíchejte citronovou kůru s cukrem a nechte je 1 až 2 hodiny odpočívat. Obě přísady znovu zamíchejte, přidejte 220 ml vroucí vody a směs zpracovávejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Citronový základ sceďte a vmíchejte whiskey. Vlijte zbytek vroucí vody a nápoj rozdělte asi do 15 sklenic. Na ozdobu servírujte k punči citronové plátky ozdobené hlavičkami hřebíčku.
***
Vodka s fíky a fenyklem
Počet porcí: 6–8
Doba přípravy: 5 min (+ 1 týden na uležení)
Ingredience:
9 panáků vodky (1 panák = 56 ml); 220 g rozčtvrcených sušených fíků; 1 malá bulva fenyklu, nakrájená na tenké plátky; 3 až 4 čerstvé rozpůlené fíky
Postup: Ve vzduchotěsné nádobě smíchejte vodku se sušenými fíky a fenyklem, uzavřete ji a chlaďte v ledničce jeden týden. Směs každý den protřepte. Po týdnu vodku sceďte a rozdělte do 6 až 8 sklenic naplněných ledem. Před podáváním ozdobte půlkou čerstvého fíku.
***
Kyselá hruška
Počet porcí: 1
Doba přípravy: 5 minut
Ingredience:
1 panák hruškovice (1 panák = 56 ml); 1 panák hruškového džusu; 1 a ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy; 1 lžíce svařené vody s cukrem; 1 plátek hrušky; led
Postup: Protřepte všechny přísady kromě plátku hrušky v šejkru a naplňte drinkem vychlazenou skleničku na martini. Před servírování položte na hladinu plátek hrušky.
***
Večerní zelený čaj
Počet porcí: 1
Ingredience:
½ velkého zeleného jablka + 1 plátek jablka; 7 ml svařené vody s cukrem; led; 1 a ½ panáka vychlazeného saké (1 panák = 56 ml); 1 panák vychlazeného zeleného čaje
Postup: Smíchejte všechny ingredience a dobře promíchejte. Drink přeceďte do vychlazeného poháru. Před podáváním posaďte na okraj sklenice plátek jablka.