Klasika kuchyně jihovýchodní Asie. Závitky znamenají pro tento region to, co pro Italy pizza. Jsou s ním zkrátka neodmyslitelně spjaté. V kvalitních závitkách nalezneme autentičnost, originalitu a akcent na čerstvost a kvalitu, jednoduše řečeno skvělou a neotřelou chuť Asie.
Po Pia summer rolls čili svěží letní závitky jsou pevnou a oblíbenou součástí japonské kuchyně. Jejich základem je jemný rýžový papír, do kterého lze zabalit téměř cokoliv, na co máte chuť.
Jejich alternativou jsou pak tzv. spring rolls, to jsou závitky, které se po zabalení ještě smaží.
Summer rolls jsou atraktivní nejen pro svou lehkou a lahodnou chuť, ale také pro svůj neotřelý vzhled.
Letní závitky si můžete zkusit vyrobit i doma. Zde přinášíme jednoduchý návod.
Suroviny:
¼ balíčku rýžových nudlí
1 lžíce sezamového oleje
½ okurky
2 mrkve
1 salát little gem
12 rýžových papírů
1 hrst lístků máty
1 hrst lístků koriandru
2 hrsti výhonků fazolí mungo
Arašídová omáčka:
3 lžíce arašídového másla
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce medu
2 lžíce vody
½ limetky
½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
½ utřeného česneku
Postup:
Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte studenou vodou a zakápněte sezamovým olejem, aby se neslepily.
Zeleninu omyjte, okurku zbavte semínek a spolu s mrkví nakrájejte na nudličky. Salát rozeberte na listy.
Do pánve nebo dostatečně prostorné mísy nalijte horkou vodu. Rýžový papír namočte do horké vody asi na 15 vteřin, rozprostřete ho na pracovní desku nebo na vlhkou utěrku. Na spodní třetinu papíru dejte pár listů salátu, na ně položte nudličky mrkve, okurky, bylinky, nudle a výhonky.
Přes kupičku přeložte spodní část papíru, pak ji přiklopte zprava i zleva, pevně uchopte a pomalu zarolujte.
Na omáčku smíchejte všechny ingredience tak, aby se všechny chutě spojily. Závitky do ní namáčejte.
Pokud si ale netroufáte a raději si necháte pohladit žaludky od odborníků, pak pro vás máme tip, kam na luxusní summer rolls zajít.
„Myslím, že naše letní závitky by neměly uniknout žádnému milovníku asijské kuchyně," říká šéfkuchař restaurace Café Buddha Štěpán Návrat, který si troufá dokonce tvrdit, že jeho závitky patří mezi ty nechutnější a nejautentičtější ve městě.
Pokud máte tedy chuť na Asii v létě, zastavte se ochutnat tyto kombinace.
PRAWN TEMPURA - kreveta v tempuře, mango omáčka
SMOKY SALMON - uzený losos, sriracha omáčka
TUNA AVOCADO - tuňák, ponzu omáčka
CHUKA WAKAME - mořské řasy, goma omáčka
BEEF HANGER STEAK - hovězí steak, teriyaki omáčka
PO PIA TOD - smažené zeleninové závitky, sweet chilli omáčka
VEGGIE LOVE - řepa, avokádo, zázvorová omáčka