Lepší trávení a více energie – to jsou důvody, proč Hollywood šílí po bezlepkových potravinách. Propadly jim už Kim Kardashian, Miley Cyrus, Gwyneth Paltrow, Jessica Alba i Rachel Weisz. Není divu – bez lepku vymizí křeče, nadýmání i plynatost.
Bezlepkové potraviny jsou pochopitelně určeny především lidem, kterým byla diagnostikována nesnášenlivost lepku. Jde o celiaky, jedince vysoce citlivé na tento protein a ty, kterých se týká kožní onemocnění dermatitis herpetiformis. Aby předešli nepřiměřeným reakcím organismu, musí se rozloučit s produkty z pšenice, ječmene i žita. A tedy se škálou pečiva, sušenek, těstovin, lívanců a koláčů.
Pokud ovšem netrpíte nějakou z výše zmíněných nemocí, konzumace lepku vám nijak neuškodí. Jeho negativní vlastnosti ale již oběhly svět. A mohutně zarezonovaly právě v Americe. Odstartovaly tak bezlepkovou mánii mezi hvězdami červeného koberce.
afe5253b727fabada1a2aac8ccec9d8d
ad69dd8373c789187a5763c7bf941
Zmíněného proteinu se dobrovolně vzdaly herečky Jessica Alba a Rachel Weisz, zpěvačka Miley Cyrus i televizní hvězda Kim Kardashian. Je třeba ale zdůraznit, že všechny tak zřejmě nečiní kvůli touhám zhubnout.
Bezlepkový totiž neznamená zdravý. Mnoho bezlepkových variant sladkostí, jako jsou koláče, sušenky či muffiny, totiž obsahují obdobné množství cukrů a tuků. Často se tento protein také používá jako zahušťovadlo v kečupech i zmrzlinách.
„Úplně každý specialista na výživu, doktor a člověk vědomý si svého zdraví, na kterého jsem kdy narazila… se s ostatními shodl v tom, že lepek je těžký v organismu, a mnoho z nás je v nejlepším případě vůči němu nesnášenlivý a v nejhorším případě alergický,“ napsala ve své knize It’s All Good herečka Gwyneth Paltrow.
Proč tedy odstartovat jaro bez tohoto proteinu? Jednak proto, že brzdí metabolismus a ztěžuje trávicí procesy, jednak z důvodu lepší kondice. Jak se celebrity shodují, budete se prostě cítit lépe!
Bramborové lívanečky (Whole New Mom)
Počet porcí: 5
Ingredience:
7 nových brambor
½ cibule
1 stroužek česneku
4 malé houby portobello
½ hrnku plnotučného mléka
Sůl a pepř dle chuti
Tuk na smažení (může být např. kokosový olej)
Jarní cibulka, slanina a klobáska dle chuti
Postup:
1. Uvařte brambory doměkka. Mezitím na litinové pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli, houby a česnek.
2. Ponořte brambory do studené vody, aby zchladly. Oloupejte je a dejte je se všemi ostatními ingrediencemi do kuchyňského robotu. Měli byste dostat velmi řídkou bramborovou směs, takže pokud je to nezbytné, přidejte ještě mléko.
3. Na středním plameni rozehřejte olej na smažení a vytvořte malé lívanečky. Až zhnědnou, otočte je. Průběžně dolévejte olej. Lívanečky servírujte s oblíbeným dipem, jarní cibulkou a slaninou nebo klobáskou.
***
Bombajské kuře (Gluten Free Mommy)
Počet porcí: 3–5
Ingredience:
3 lžíce másla nebo oleje
3 vykostěná kuřecí prsa
½ hrnku červené cibule
½ lžičky česneku
½ lžičky soli
2 lžíce rozemletého čerstvého zázvoru
1/8 lžičky chilli
1/8 lžičky kajenského pepře
½ lžičky kari
1 hrnek čerstvých rajčat nebo broskví nakrájených na kostičky
½ hrnku bezlepkového kuřecího vývaru
¼ hrnku bezlepkového piva nebo suchého bílého vína
1/3 hrnku mléka
2–3 lžičky kukuřičného škrobu
Vařená rýže
2 zelené jarní cibulky nakrájené na kolečka
¼ hrnku nasekaných kešu ořechů nebo mandlí
¼ hrnku strouhaného kokosu
d7f638467a51ae8ad77acea9d0d1
d5b5d650b5ec4a897c1bcbef1423
Postup:
1. Rozřízněte podélně kuřecí prsa nebo je mezi dvěma kusy potravinové fólie jemně naklepejte. V těžké hluboké pánvi nechte rozpustit máslo nebo rozehřát olej. Zvolte střední stupeň teploty. Opečte kuře z obou stran dozlatova.
2. Přesuňte maso na talíř a ve stejné pánvi osmahněte cibuli. Po třech minutách přidejte česnek a zhruba minutu míchejte.
3. Vraťte kuře do pánve a přidejte kuřecí vývar, sůl, zázvor, chilli, kajenský pepř, kari, nasekaná rajčata a pivo nebo víno. Dobře promíchejte. Přikryjte pánev pokličkou a mírně vařte asi 15 minut. Poté snižte teplotu na nízký stupeň a vařte tak dlouho, dokud kuře nebude měkké při propíchnutí vidličkou.
4. V malém hrnku smíchejte mléko a kukuřičný škrob. Směs pomalu vmíchejte do kuřete, vše přiveďte k varu a počkejte, dokud šťáva nezhoustne. Servírujte s rýží, jarní cibulkou, ořechy a kokosem.
***
Cuketový chléb (Elana’s Pantry)
Počet porcí: 1 bochník
Ingredience:
1 a ¼ hrnku mandlové mouky
¼ hrnku kakaového prášku
¼ lžičky keltské mořské soli
½ lžičky jedlé sody
2 velká vejce
2 lžíce kokosového oleje
¼ hrnku medu
¼ lžičky stévie s příchutí vanilky
¾ hrnku nastrouhané cukety
Postup:
1. V kuchyňském robotu rozmixujte mandlovou mouku a kakaový prášek.
2. Přidejte sůl a jedlou sodu. Poté vklepněte vejce, kokosový olej, med, stévii a nakonec cuketu.
3. Přemístěte těsto do vymazané a mandlovou moukou vysypané formy na chleba s rozměry 16,5 cm x 10 cm. Chleba pečte při 180 °C zhruba 35 až 40 minut. Před servírováním jej nechte dvě hodiny stydnout.
***
Hummus z fazolí edamame (No Gluten, No Problem)
Ingredience:
340 g vyloupaných fazolí edamame, povařených 10 minut
½ hrnku vody, ve které jste vařili fazole
Šťáva z 1 citronu
¼ hrnku olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžíce bezlepkové sójové omáčky
Postup:
Postup je velmi snadný – zkrátka jen umístěte všechny ingredience do kuchyňského robotu a rozmixujte směs dohladka. A je to!
***
Čokoládový koláč ála truffles (Gluten-Free Goddess)
Počet porcí: 1 koláč o průměru 23 cm
Ingredience:
1 hrnek smetany ke šlehání
2 a ½ hrnku vysoce kvalitních polosladkých peciček (mohou být ty z tmavé čokolády nebo čokoláda samotná, nasekaná na malé kousky)
8 lžic nesoleného másla
2 lžíce vanilkového aromatu nebo pomerančového kávového či malinového likéru
7 bio vajec od slepic z volného výběhu
1 hrnek světlého hnědého přírodního cukru
¼ lžičky jemnozrnné mořské soli
Přírodní kakaový prášek
cdff82cb5ce698118ec16f177568d
ab8a64c78e69fb3e1dcd81886c2a4
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Z pečícího papíru vystřihněte kruh, který odpovídá tvaru dna koláčové formy. Tu obalte potravinovou fólií tak, aby zvenku neprosvítaly boky ani dno.
2. Ve středně velkém rendlíku zahřejte na středním plameni smetanu. Až bude horká, za stálého míchání do ní vhoďte čokoládu. Přidejte vanilkové aroma. Hladkou a lesklou směs odstavte.
3. Pomocí metly společně ušlehejte vejce, přírodní cukr a mořskou sůl, dokud nebudou vejce nadýchaná a nebude jich dvojnásobek (mělo by to trvat 3 až 4 minuty).
4. Za stálého šlehání pomalu přilévejte čokoládovou směs do té vaječné. Těsto vlite do připravené koláčové formy. Dezert pečte ve středu trouby asi jednu hodinu. Měl by ztuhnout a trochu popraskat. Možná se vám bude zdát uprostřed trochu nedodělaný, ale tak je to v pořádku.
5. Koláč opatrně přeneste na mřížku, aby vychladl. Až získá pokojovou teplotu, jemně ho přikryjte a nechte jej odpočívat přes noc.
6. Před servírováním pomalu povolte formu a pomocí kuchyňské špachtle koláč odlepte od formy. Přeneste jej na talíř nebo tác a poprašte ho kakaem. Dezert je na stole!