Hříbky, babky, holubinky — houby začínají růst ve velkém a do lesů začíná proudit více a více nadšených houbařů, kteří se po roce čekání nemohou dočkat svých úlovků. Jenže co pak s plnými košíky, když už vás klasické recepty jako smaženice, bramboračka nebo omáčka přestaly bavit?
Houby mohou být nejen chutným zpestřením vašeho jídelníčku, ale i součástí zdravého stravování. Pro vysoký obsah bílkovin jsou ve vegetariánské stravě vhodnou náhradou masa. Čerstvé houby mají nízkou energetickou hodnotu, podobně asi jako zelenina. Obsahují až 90 procent vody, rostlinné bílkoviny, sacharidy a minimum tuků. Důležitý je i vysoký podíl vlákniny a esenciálních aminokyselin. Z vitaminů mají zejména B1, B2 a C, provitaminy A a D.
Pojďte tedy vyzkoušet zdravé recepty, při kterých nezabijete přírodní sílu hub smažením.
Houbový tatarák
Suroviny:
500 gramů najemno nakrájené směsi tvrdších druhů hub
1 žloutek
1 kávovou lžičku drceného kmínu
sůl
mletý pepř
1 kávovou lžičku sladké červené papriky
2 polévkové lžíce kečupu
1 kávovou lžičku slunečnicového oleje
česnek
toasty
Postup:
Do hrnce dáme olej a nadrobno nakrájenou směs různých druhů hub, osolíme, přidáme drcený kmín, promícháme a počkáme 10 min. Směs řádně podusíme a následně z ní za stálého míchání odpaříme vodu. Dušenou směs hub necháme vychladnout. Připravíme si toasty, které lehce přetřeme česnekem. Do vychladlé směsi hub přimícháme všechny ingredience jako do pravého tataráku. Směs natřeme na teplé toasty.
Houbové těstoviny s tymiánem
Suroviny:
400 g čerstvých hub
máslo
tymián čerstvý nebo sušený
2 stroužky česneku
1 cibule větší
400 g těstoviny dle vlastního výběru
sůl
pepř mletý
Postup:
Na kousku másla si dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, ke které přidáme na plátky pokrájené houby. Restujeme nejprve zprudka, pak zvolníme, přidáme k houbám nasekaný česnek a tymián, osolíme a dusíme pod poklicí do změknutí hub a vydušení přebytečné tekutiny. Během dušení si uvaříme těstoviny dle návodu v osolené vodě, ty pak scedíme a ihned promícháme s houbovou směsí. Dále již nevaříme, jen necháme v houbových těstovinách samovolně rozpustit lžíci másla. Dle chuti můžeme dosolit, případně opepřit. Ihned podáváme.
Houbový kuba
Suroviny:
sůl
česnek
sádlo
majoránka
150 g slaniny
pepř mletý
2 hrsti sušené houby
1,5 hrnku krup
Postup:
Houby namočíme přes noc do vody. Rozškvaříme slaninu, zpěníme na ní na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme houby a podusíme. Kroupy uvaříme v osolené vodě, smícháme s houbovou směsí, ochutíme solí, majoránkou, pepřem a česnekem. Urovnáme do zapékací mísy, pokapeme sádlem (pokud máme tučnější slaninu, sádlo už nemusíme přidávat) a zapečeme, až povrch zezlátne. Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Houbový závin
Suroviny:
300 g čerstvých hub
1 lžička tuku
50 g anglické slaniny
1 cibule
1 lžička kmínu
pepř mletý
sůl
2 vejce
petrželka
1 balení listové těsto
Postup:
Očištěné houby nakrájíme na menší kousky. Na tuku zpěníme nakrájenou anglickou slaninu a nakrájenou cibuli. Přidáme houby, kmín, pepř a sůl a dusíme doměkka. Nakonec přidáme vejce a dle chuti dokořeníme. Balíček listového těsta tence vyválíme, pokryjeme houbovou směsí, posypeme nakrájenou petrželkou a stočíme do závinu. Dáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme trochou kmínu a pečeme v předehřáté troubě.