I když v moderní gastronomii musejí často ustoupit zdravějším a méně kalorickým přílohám, kynuté knedlíky v Česku patří stále k oblíbeným. Zejména ty doma uvařené. Vždyť s čím jiným si vychutnat třeba takovou pečenou kachnu, svíčkovou nebo tradiční guláš. I knedlíky se ale dají zkazit. Využijte triků a zkušeností našich babiček a překvapte rodinu dokonalou přílohou, která bude do krku klouzat téměř sama.
Použijte jen žloutky
Přidáváte do těsta na kynuté knedlíky celá vejce? Možná právě proto pak máte hotové knedlíky tuhé. Příště bílky oddělte a uložte si je do lednice na pozdější použití. Do těsta pak zapracujte jen žloutky. Knedlíky budou nejen měkké a nadýchané, ale také mnohem chutnější. Pokud máte doma voňavé vepřové sádlo, vyzkoušejte osvědčený trik našich prababiček. Ty, aby se jim knedlíky nesrazily a byly jemnější a nadýchanější, přidávaly do těsta jednu až dvě lžíce.
Sáhněte po správné mouce
Zapamatujte si také, že na kynuté houskové knedlíky je nejlepší hrubá mouka. V případě nouze můžete použít i jemnou dětskou krupičku nebo mouku polohrubou. Hladká se ale hodí jen při přípravě těsta na kynuté ovocné knedlíky. Potřebovat budete také droždí. To před přidáním k mouce rozmíchejte v misce se lžičkou vlažného mléka a po jeho rozpuštění pak přilijte ještě trošku mléka. Těsto na knedlíky pak bude nadýchanější. Místo části mléka můžete také použít jemně perlivou vodu.
Těsto neodbývejte
Poctivé domácí knedlíky se nedají uspěchat. Těsto vypracovávejte tak dlouho, až se nebude lepit na vařečku nebo stěny nádoby. Pak ho poprašte moukou, nádobu přikryjte čistou utěrkou a nechte ho na teplém místě vykynout. Čím déle těsto odpočívá, tím je chutnější. Pak z něj vypracujte knedlíky, které opět nechte ještě asi 10 – 15 minut kynout.
Pořiďte si velký hrnec
I když se vám to může zdát zbytečné, vždycky knedlíky vařte v tom největším hrnci, který doma máte. Pokud to tedy není „prádelňák“ nebo zavařovací hrnec. Knedlíkové šišky potřebují kolem sebe volný prostor. Vařením totiž ještě nabudou. Nikdy ale spolu nevařte víc než dva válečky.
Nenechte je osliznout
Pokládejte je až do vroucí, mírně osolené vody a vařte pod pokličkou asi 20–25 minut. Doba je ale samozřejmě závislá na velikosti šišky. Pozor, aby se vám nepřilepily ke dnu. Asi po 2 minutách je vařečkou zespoda opatrně podeberte. V půlce vaření pak knedlíky obraťte. Pokud nechcete, aby byly oslizlé, přidejte do těsta trošičku jedlé sody. A jako prevenci před rozvařením přidejte do vody, v níž se vaří, trochu hladké mouky.
Vezměte si na pomoc špejli
Dobrou pomůckou jak poznat, že je kynutý knedlík uvařený, je, že se začne ve vodě otáčet. Pokud si ale nejste jisti, vezměte si na pomoc špejli a vpíchněte ji až do středu. Když je na ni po vyjmutí těsto nalepené, nechte je vařit ještě o pár minut déle. Je to snadnější než celý knedlík vyndat, překrojit a případně znovu vracet zpět do vody.
Nechte je vypářit
Uvařené knedlíky vyjměte z vody pomocí naběračky s otvory, aby mohla veškerá tekutina odtéct. Odkapané šišky položte nejlépe na dřevěné prkénko a rychle propíchejte vidličkou. Díky malým dírkám z nich vyprchá pára a nesrazí se. Ještě horké je rozkrájejte na plátky speciálním strunovým kráječem. Pokud ho nemáte, stačí režná nit nebo silonový vlasec.