Rajčata jsou symbolem letní sezóny, která právě končí. Je tedy ta nejvhodnější doba udělat si z nich zavařeniny nebo domácí rajčatové omáčky. Hlavně si je ale dopřávejte plnými doušky čerstvé, jsou totiž nabité vitamíny.
Rajčata obsahují slušné množství vitamínů, ať už se jedná o vitamíny skupiny B, vitamín C, D a hlavně vitamín E. Bohaté jsou také na minerální látky jako železo, zinek, selen, fosfor, vápník a kyselinu listovou.
Prospěšné srdci
Rajče bio původu je považováno za přírodní lék vhodný k prevenci srdečních nemocí.
Působí proti stárnutí
Lykopen, silná antioxidační látka, která se vyskytuje ve slupkách zralých plodů a v menším množství i v dužině, ochraňuje tělo proti degenerativním nemocem spojeným s procesem stárnutí.
Protirakovinové vlastnosti
Výživné látky obsažené v rajčatech, včetně lykopenu, mají prokázané preventivní vlastnosti proti rakovině, především rakovině tlustého střeva a prostaty.
Hubnoucí účinky
Jíst rajčata je doporučováno u nízkokalorických diet. Zdá se, že napomáhají organismu snížit tělesnou váhu, a to díky svým aminokyselinám, které náš organismus využívá k přeměně tuku na energii.
Chrání před chorobami očí
Rajčata jsou blahodárná i pro náš zrak. Vysoký obsah betakarotenu a lykopenu chrání před degenerativními chorobami očí.
Podporují správné zažívání
Vysoký obsah rostlinných vláknin, obsažených především ve slupce, podporuje dobré fungování střev.