„To, jak dezert vypadá, je stejně důležité jako jeho chuť,“ říká Matteo Stucchi a my jsme doposud nepoznali jiného pekaře, který by tuto zásadu vzal seriózněji. Italský cukrář své pečené výtvory zasazuje do velkolepých scén.
Šéfkuchař z italského města Montana musí být z přípravy dezertů nesmírně fascinovaný. Za každým moučníkem vidí působivý a mnohdy i velkolepý příběh. Staví k němu figurky, a tak to vypadá, jako kdyby na každém zákusku pilně pracovalo hned několik malých mužíčků.
Nejenže tím naznačuje, že tvorba dezertů může být někdy velice náročná práce, ale prozrazuje i nesmírnou fascinaci z toho, jak se jednotlivé suroviny i hotové zákusky chovají.
Vezměme si jako příklad čokoládové suflé. To je známo svou dvojí konzistencí, kdy je na okrajích tuhé, ale po rozkrojení vyteče a vznikne dutina. Cukrář na vytékající čokoládu položil raft s tříčlennou posádkou, takže to vypadá, že zrovna vyplula ze zatopené jeskyně.
Z makronek zase stvořil Newtonovu houpačku – zavěsil je na tyč a krajní vložil do napřažených rukou umělohmotného mužíčka. Už jen stačí, aby ji pustil... a makronka na opačné straně vystřelila namazanou stranou proti suchému piškotu.
Ale už nebudeme spoilerovat. Nechte se těmito poutavými dějstvími vtáhnout v galerii.
Zdroj: BoredPanda