Horké počasí v těchto dnech přímo vybízí k ochlazení se. K tomu je nejlepší zmrzlina. Proč ale zmrzlinu kupovat, když si doma můžete udělat mnohem lepší a chutnější? Dáme vám pár tipů, jak na ni. Od té kupované se liší opravdu hodně.
Domácí vs. kupovaná
Domácí zmrzlina nechutná tak moc ,,chemicky“. Můžete si ji umíchat, jak vy sami chcete. Nepřidávají se do ní umělá dochucovadla a barviva a umí mnohem lépe osvěžit. Je skvělým řešením pro lidi, kteří chtějí jíst zdravě. Kupované zmrzliny obsahují velké procento cukru a zvýrazňovače chuti. U domácí zmrzliny toto nenajdete. A když si připlatíte za bio suroviny, uděláte si tak výtečnou zmrzlinu, kterou jednoduše nemáte jinde šanci koupit.
Jak na to?
Mnoho domácích zmrzlin trpí tím, že po vyndání z mrazáku se na nich usazují krystalky, které nepříjemně trnou na jazyku a kompletně kazí požitek. I tomuto se dá předejít. Když zmrzlina při výrobě postupně tuhne pod bodem mrazu, potřebuje, aby byla neustále promíchávána, protože jen tak se neutvoří velké krystalky vody. Čím lépe a častěji se míchá, tím menší krystalky a tím hebčí a hladší pocit budete mít v ústech. Každou půlhodinu by se měla zmrzlina z mrazáku vyndat a pořádně by se měla promíchat. Jestli nechcete neustále stepovat u lednice a hlídat hodiny, můžete si pořídit speciální zmrzlinovač, který mrazí a míchá zmrzlinu zároveň. Zmrzlinovače jsou ale docela drahé a také hlučné.
Co budeme potřebovat?
500 g předem zmrazeného ovoce (jahody, lesní směs, meruňky, broskve, tepelně upravená rebarbora, jednotlivě nebo v libovolné kombinaci) – v dnešním receptu jsou použity kunratické zamražené jahody a směs lesního ovoce ze supermarketu
2-3 lžíce cukru podle sladkosti ovoce
1 kelímek zakysané smetany
trocha studeného mléka, nejvýš 100 ml
Všechny suroviny kromě mléka umístěte do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem, případně do výkonného mixéru.
Zapněte na plné obrátky a pozvolna přilévejte mléko – ale jen malinko, aby se obsah nádoby mohl spojit dohromady. Pár lžic úplně stačí. Když to přeženete, uděláte si ledový ovocný koktejl, ne zmrzlinu. Raději místo přilévání mléka několikrát zastavte robot, stěrkou promíchejte obsah nádoby a pokračujte v mixování.
Mixujte, dokud nevznikne mražený krém, asi půl minuty až minutu. Ihned podávejte. Pokud byste tuhle zmrzlinu chtěli zmrazit, počítejte s tím, že tím přestane být tak hebká a krémová.
Dobrou chuť...