Většině lidí připadají placky z mletého masa jako ta nejjednodušší věc pod sluncem. Ovšem až do té doby, než zakrojí příborem a zjistí, že výsledný pokrm je poněkud tuhý. Místo správného vychutnání se tak musí soustředit na žvýkání, a to přestane chutnat raz dva. Co s tím?
Platí, že masová směs by měla mít kyprou konzistenci, která nás nezadusí hned s prvním soustem. Aby se povedla opravdu na jedničku, je třeba dodržet pár malých rad, které ve finále posunou pokrm k velkému úspěchu.
Nezbytné vejce
K vytvoření placek, koulí či šišky je třeba mleté maso spojit. To zvládneme s pomocí vejce, které se do mletého přidává vždy. Dál záleží na tom, zda máme pouze vepřové maso nebo hovězí, či případně směs. Jde totiž o to, že vejce funguje jako „kypřicí prostředek“. Jinými slovy, díky němu je pak maso hezky nadýchané. Pozor ale na to, že v případě mletého pouze z hovězího masa, nemusí jedno vejce stačit. Obecně se počítá jedno vejce na půl kila masa.
Opatrně se strouhankou
Strouhanku lze přidávat do všech druhů mletých mas. Opět je vhodné se držet míry půl kila masa, pro kterou je ideální množství tři až čtyři lžíce strouhanky. Pokud je základní směs příliš libová, raději přidáme o lžíci méně, aby výsledná placka nebyla moc suchá.
Tradiční houska
Klasické zkypření dodá masové směsi houska namočená v mléce. Pokud nemáme zrovna housku, postačí jakékoli bílé pečivo, například dva krajíčky toustového nebo bílého chleba. Platí stejný poměr jako výše, tedy do půl kila masa je vhodná jedna houska, kterou před použitím jemně vymačkáme rukou. Jestliže uvnitř zbude trochu mléka, nevadí, protože to dodá masu krásnou barvu a zvýrazní chuť masa.
Vyzkoušejte ovesné vločky
Kdo používá v kuchyni ovesné vločky, rozhodně je uplatní i v karbanátcích, sekané, plackách, či masových koulích. Vločky totiž umí produkty z mletého masa krásně provzdušnit. Poměr surovin se nemění, na půl kila se používají dvě až tři lžíce. V některých receptech se masové koule upravují vařením. Tam ovšem vločky nepatří, protože se výsledný produkt snadno rozpadá, což je obvykle nežádoucí.
Tvaroh a maso?
Samozřejmě. Není třeba se bát této zdánlivě nesourodé kombinace. Tvaroh, stejně jako mléko v housce, masu dodá příjemně šťavnatou chuť a navíc ho nakypří. Do půl kila masové směsi patří přibližně padesát až šedesát gramů tvarohu.
Koření
Směs je třeba také osolit a opepřit. Mletému masu sluší zelené bylinky. Přidává se majoránka, tymián, ale také pažitka nebo petržel. Nezbytný je česnek, který mohou žlučníkáři nahradit česnekovou trávou, jež není tolik štiplavá a masu dodá barevnou strukturu.