Každý rok se v průběhu houbařské sezóny najde někdo, kdo se otráví houbami. A jelikož jsme vyhlášeným národem houbařů, je zvláštní, že jsme se nenaučili dodržovat pravidlo — co neznám, nesbírám!
Nutno však podotknout, že otravu mohou způsobit i původně jedlé druhy, které jsou buď staré, přemrzlé nebo například zapařené.
Houby jsou těžce stravitelné, takže takový žlučníkový záchvat po požití hub je klidně možný.
Pojďme ale zpět k otravám. Zapamatujte si, které houby způsobují jaké otravy, jaké mají příznaky a jak je řešit.
Otravy muskarinové
Nejznámějším zástupcem hub způsobujícím tuto otravu je krásná, les zdobící muchomůrka červená. Muskarinová otrava se projevuje brzy po požití hub. Nemocný se dusí, má poruchy vidění, nápadně se potí a sliní. Dalšími příznaky jsou bolest břicha, průjem a zpomalený tep. Postiženého s podezřením na otravu převezeme do nemocnice.
Otravy psychotropní
Otravy způsobuje například muchomůrka tygrovaná, lysohlávka česká, muchomůrka červená. Houby s těmito účinky se zneužívají určitými skupinami osob a také houbařů právě kvůli svým halucinogenním účinkům — nejvíce lysohlávka česká. Otrava se projevuje asi za dvě hodiny a připomíná silnou opilost. Uzdravení bývá poměrně rychlé a většinou bez následků.
Otravy faloidní
Muchomůrka zelená je naše nejjedovatější houba. Jed obsažený v padesátigramové plodnici je smrtelnou dávkou pro člověka vážícího 70 kg. Otrava po požití se projevuje za 6 až 10 hodin, výjimečně i později. Postižený zvrací a trpí úpornými průjmy. Asi po dvou dnech se nemocnému uleví, ale zůstává malátný a rozvíjí se u něj žloutenka z poškození jater. Zpravidla 5. den umírá na selhání jater a ledvin. Při včasném převozu do nemocnice a zahájení léčby je možné uzdravení. Otravy stejnou látkou jako muchomůrka zelená způsobuje závojenka olovová, pavučinec plyšový, muchomůrka jarní nebo muchomůrka jízlivá. Naučme se tyto houby a jejich znaky dobře znát. V každém atlase hub jsou tyto houby velmi dobře popsány.
Otrava termolabilními látkami
Otrávíte se látkami obsaženými v některých druzích hub. Nejběžnější jsou otravy žampionem zápašným, nebo nedostatečně tepelně upraveným hřibem kovářem a václavkami. Dostatečně dlouhá tepelná úprava, nejméně dvacet minut, však tyto látky zničí a houby se mohou konzumovat.
Co dělat při otravě?
Při podezření na otravu houbami je důležité odstranění zbytků hub ze žaludku. Snažíme se proto vyvolat zvracení. Podáváme velké množství tekutin — voda, minerálka — a postiženého ihned dopravíme k lékaři. V žádném případě nepodáváme alkohol! K lékaři vezmeme i zbytky hub nebo houbového jídla. Druh houby se dá zjistit i z výtrusů, ze zvratků nebo stolice.