Kdo by někdy nesáhl po bujónu z kostky. Jenže… Je poněkud slaný, i chuť jídel připravených z bujónu je jiná.
Pokud si marně lámete hlavu, čím nahradit bujón, když nemáte masový vývar, zkuste rychlý zeleninový vývar. Dodá pokrmu šmrnc i barvu a jeho příprava je nenáročná. Stačí vám hodinka času a máte hotovo.
Jak uvařit rychlý zeleninový vývar
Očistěte dvě střední mrkve, jednu petržel, dvě cibule a překrájejte je napůl. Zeleninu opečte na pánvi bez tuku nasucho, dokud nebude mít krásně světle hnědou barvu. Pak ji přendejte do hrnce, přidejte jedno celé rajče, osolte a zalijte horkou vodou. Horká voda je důležitá, nikdy nezalévejte studenou, zelenina by rozbředla. Na mírném plameni vařte alespoň třicet minut. Poté vývar sceďte.
Rychlý zeleninový vývar můžete použít jako základ pro přípravu polévek i omáček. Pokud chcete jen zeleninový vývar jako polévku, zeleninu nevyhazujte, nakrájejte ji na malé kousky a vložte zpátky do polévky. Zavařte krupicové noky nebo strouhání a máte dokonalou a zdravou polévku.