Slevy nás lákají k výhodné koupi, je to ale opravdu tak výhodné? Jsou nahnědlé banány ještě k jídlu a dojdou nám doma tvrdá zelená rajčata? Odpovědi na tyhle a další otázky bychom měli znát, abychom zbytečně nevyhazovali peníze za nekvalitní ovoce a zeleninu.
Věděli jste, že podle Organizace pro výživu a zemědělství se až třetina celosvětově vyprodukovaného jídla vyhodí? To pro lepší představu u nás znamená 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok. Plýtvání ale můžeme celkem snadno omezit už při nákupu správným výběrem.
Nenakupujte očima, ale rozumem
Při nákupu čerstvých potravin přemýšlejte a plánujte, co budete vařit, a až podle toho nakupte. Vyhýbejte se impulzivnímu nakupování potravin v akci, se kterými si nebudete vědět rady, a nakonec se vám zkazí. A nikdy, opravdu nikdy nevyrážejte na nákupy hladoví. To pak v košíku skončí i to, o co byste jindy asi ani nezavadili.
Vydrží vám zásoby?
Například správně uskladněné citrony, jablka nebo brambory vydrží několik dní až týdnů. V ledničce se jejich trvanlivost sice prodlouží, ovšem na úkor kvality. Zhruba týden vydrží kořenová zelenina a banány s náznaky zelených stopek.
Perfektně zralé lokální a sezonní ovoce a zelenina jsou vždy chuťově nejlepší. Jenomže exotické ovoce se většinou přiváží nedozrálé a doma po pár dnech v pokojové teplotě „dojde“.
Částečně doma ale dozrají třeba i tvrdá rajčata, broskve, švestky či meruňky. Ale nečekejte, že vám dozrají papriky, bobulové ovoce nebo lilek.
Nejlepší banány
Například dokonale žluté a tvrdé banány nemají zdaleka tak dobrou chuť a obsahují hodně škrobu, který není pro trávení ideální. Nechte je doma dozrát natolik, že se na slupce objeví hnědé tečky. Je to důkaz správné zralosti, kdy se škrob přeměnil na jednodušší cukry. Banán je sladší, chutnější a lépe stravitelný. A avokádo dozrává dokonce pouze až po utržení!
Nakupujte po hmatu i nosem
Podle čeho poznáte, že ovoce či zelenina nejsou už v nejlepší kondici, když se skrývají pod slupkou nebo obalem? Tady je pár triků:
- Kvalitu citrusových plodů poznáte podle váhy. Těžší jsou šťavnatější. Podezřele tvrdé a lehké většinou již mají suchou dužinu.
- Čerstvé ovoce je na pohmat pružné, ale klade mírný odpor. Ale pozor, kontrola stiskem musí být citlivá, abyste ovoce nepromáčkli.
- Naopak cibule, brambory či česnek by měly být na omak dokonale pevné a tvrdé.
- Když si nejste jisti, nebojte se k plodům přičichnout. Jejich typická vůně také vypovídá o zralosti a plné chuti.