Ředkvičky jsou nejen chutné, ale takřka návykové. Navíc patří mezi vitaminové bomby, které posílí vaši mysl i zdraví. V kuchyni se skvěle hodí do osvěžujících barevných salátů, které potěší jazýček i oko nejednoho strávníka.
Proč jíst ředkvičky po kilech? Přinášíme vám několik důvodů, proč je tato červená štiplavá zelenina právem královnou jarních talířů.
1. Jsou samá voda, a tak mají velice nízkou energetickou hodnotu. 100 gramů ředkviček má jen 73 kJ. Bez výčitek je tedy můžete chroupat celý den i noc.
2. Pokud se vám zdá, že zapáchají, pak vězte, že obsahují sirné složky, díky kterým nás mohou ochránit před některými druhy rakoviny.
3. Hořčičné oleje a silice, které mají na svědomí štiplavost, ředkvičky chrání před škůdci, bakteriemi a plísněmi. V lidském organismu pak zabraňují množení nežádoucích bakterií na sliznicích a pomáhají při zažívacích potížích, nadýmání a průjmech.
4. Dezinfikují naše ústa a rozpouštějí hlen v nosohltanu. Jsou tak přírodním lékem při onemocnění dýchacích cest a nachlazení. Geniální bojovník proti rýmě.
5. Díky vitaminu C posilují naši imunitu.
6. Podporují správnou krvetvorbu, snižují krevní tlak a cholesterol.
7. Ředkvičky jsou dodavatelem selenu, který je významným protirakovinným minerálem a prospívá i naší pleti.