Extra nadýchané a křupavé větrníčky s vanilkovým krémem si zamilujete nejen vy, ale všichni, kteří je ochutnají. Stydět se s nimi nemusíte ani na slavnostním stole.
Takový větrník totiž patřil mezi pochoutku šlechty. Jedná se o zákusek navazující na francouzský chou à la crème, profiterole, který byl znám už na dvoře Kateřiny Medicejské.
Vy si ho nyní můžete během chvíle a z pár surovin připravit i doma.
Suroviny:
Na těsto:
4 vejce
400 ml vody
200 ml oleje
2 PL maizeny
10 PL mouky
3 PL kakaa
1/2 prášku do pečiva
Na náplň:
750 ml mléka
3 vanilkové pudinky
250 g cukru
150 g šlehačky
vanilkový extrakt
Postup:
Do hrnce nalijeme vodu a olej se špetkou soli. Až nám tekutiny začnou vřít, přidáme do hrnce mouku, kakao, prášek do pečiva, maizenu a uvaříme hustou kaši. Hmotu odstavíme a necháme vychladnout.
Když je vlažná, přidáváme jedno vajíčko po druhém a opatrně zamícháváme. Takto připravené těsto přemístíme do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme malé hromádky. Pečeme v troubě při 200 stupních 20 minut.
Z mléka, cukru a pudinků si uvaříme hustý pudink, který necháme vychladnout. Postupně do něj přidáváme vyšlehanou šlehačku a vanilkový extrakt.
Vychlazená nastříkaná kolečka budeme následně plnit krémem. K tomu opět použijeme cukrářské sáček. Nejprve si však kolečka samozřejmě rozřízneme podélně na polovinu.