Vydejte se na výlet do minulosti – do doby, kdy k masopustnímu času na venkově neodmyslitelně patřila zabijačka, jak ji známe z idylických obrázků Josefa Lady. Jedinečnou příležitost připomenout si autentickou atmosféru, vůně a chutě nabídne jubilejní, desátý ročník Ladovských vepřových hodů.
K vidění budou ukázky bourání masa i plnění jitrnic. Zruční řezníci Tomáš Hudera, Michal Kovařík, mistr škvarkař Radomír Sekyra a jejich pomocníci připraví jitrnice, prejty, polévky, sulc, tlačenku, guláš, škvarky a další nejen zabijačkové dobroty, které budou k ochutnání na místě i k zakoupení s sebou domů. O dobrou náladu se postará živá muzika a na čepu čerstvé pivo.
Každou půlhodinu se budou konat prohlídky pivovaru. Poznejte jeho bohatou historii, projděte se výrobními prostory, kde se dozvíte vše o tom, jak vaříme naše poctivé pivo, a pozdravte našeho kozla Oldu. Proběhne i oblíbená Kozlova škola čepování, během které se sami naučíte správně pivo čepovat. Starší 18 let se mohou těšit na ochutnávku nefiltrovaného Kozla Světlého a Černého.
Z Plzně přijede bednářská parta Plzeňského Prazdroje, která stále vyrábí dubové sudy a kádě tradičním způsobem, jsou to jedni z posledních mistrů tohoto poctivého řemesla u nás. Na místě předvedou skládání soudků, vypalování na dřevo a další činnosti. Na památku si budete moci nakoupit suvenýry v Kozlím obchůdku nebo si nechat vygravírovat originální nápis přímo na sklenici či dřevo.
Ladovské vepřové hody se konají v sobotu 9. března od 9 do 15 hodin v Pivovaru Velké Popovice nedaleko Prahy.