Paní Zima je krutá vládkyně. Vysává teplo i poslední zbytečky energie. Vyzrát na ni ale přesto jde. A to delikátními zahřívacími polévkami, jejichž příprava vás neunaví. Tyto tři recepty pochází z kuchyně televizní hvězdy Marthy Stewart.
1. Fazolová polévka s tortillovými kousky
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 15 min
Ingredience:
1 lžíce olivového oleje + 4 stroužky česneku + 1 lžička práškového chilli + 800 g krájených konzervovaných rajčat v nálevu + 800 g černých fazolí + 400 ml kuřecího vývaru + 280 g mražené kukuřice + hrubozrnná sůl + pepř + 1 hrnek nalámaných tortill + 1 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy + limetky na ozdobu
Postup:
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej na středním plameni. Orestujeme lisovaný česnek a chilli, po minutě přidáme rajčata (včetně šťávy), fazole, vývar, kukuřici a hrnek vody. Okořeníme. Jakmile začne polévka probublávat, snížíme teplotu a přidáme kousky tortill. Čekáme, až změknou. Odstavíme, vmícháme limetkovou šťávu, osolíme, opepříme a servírujeme se špalky limetky a tortillovými kousky.
***
2. Hovězí kokosová polévka s křupavou šalotkou
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 45 minut
Ingredience:
¼ hrnku rostlinného oleje + 4 šalotky + 140 g hub shiitake (bez noh) + 4 mrkve + kořen zázvoru (7,5 cm dlouhý) + 1 střední paprička jalapeno + hrubozrnná sůl + pepř + 400 ml kokosového mléka + 350 g hovězí svíčkové + 1 ½ lžičky nastrouhané limetkové kůry + ¼ hrnku limetkové šťávy + čerstvý koriandr
Postup:
Ve středně velkém hrnci rozpálíme olej na střední až vysokou teplotu. Vhodíme ¾ množství nahrubo pokrájené šalotky a restujeme dozlatova. Přemístíme je na papírovou utěrku a současně odebereme tolik tuku, aby v hrnci zbyla asi jedna lžíce.
Do stejného hrnce přidáme houby nakrájené na proužky, mrkvové spirály, mletý zázvor, mletou papričku jalapeno a zbývající šalotku. Osolíme, opepříme. Smažíme, dokud nezačne mrkev měknout a houby pouštět vodu.
Zředíme kokosovým mlékem, přidáme hovězí a 3 hrnky vody a přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme ještě 5 minut. Vmícháme limetkovou kůru a šťávu a odstavíme. Před podáváním dozdobíme šalotkou a koriandrem.
***
3. Brokolicová s křupavou slaninou
Počet porcí: 4
Doba na přípravu: 40 minut
Ingredience:
4 plátky slaniny + 1 střední cibule + ¼ hrnku mouky + 800 ml kuřecího vývaru + 1 velká brambora + 1 brokolice + 280 g mražené kukuřice + ½ lžičky sušeného tymiánu + 1 hrnek plnotučného mléka + hrubozrnná sůl a mletý pepř
Postup:
Ve velkém hrnci připravíme kousky slaniny dokřupava. Přeneseme ji na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečného tuku. Zvýšíme teplotu na střední stupeň a orestujeme doměkka na kostičky nakrájenou cibuli. Zahustíme moukou a po půl minutě přidáme vývar spolu s oloupanou bramborou nakrájenou na kostičky. Snížíme plamen a vaříme bramboru doměkka.
Přidáme růžičky brokolice, kukuřici, tymián a mléko. Vaříme tak dlouho, dokud nebude brokolice poloměkká, tedy al dente. Osolíme a opepříme. Servírujeme s křupavou slaninou.