Mandarinku loupeme na měsíčky, mrkev krájíme na kolečka a dort na trojúhelníky. Některé věci jsme si tak zautomatizovali, že už ani nepřemýšlíme, proč si s nimi neporadit jinak. Přitom běžné postupy nejsou nutně ty nejefektivnější.
Vezměme si na mušku třeba zmíněný dort. Je kulatý, takže porcování na trojúhelníky zní nejlogičtěji.
A přitom je to „špatně“, tvrdí matematik a spisovatel Alex Bellos.
Ve videu z dílny Numberphile propaguje jiný způsob krájení sladkého potěšení – na obdélníky.
Kulatý dort na obdélníky? Zní to zvláštně, podle Bellose tato „revoluční“ metoda prodlouží dobu bezpečné spotřeby dezertu. Slovo „revoluční“ máme v uvozovkách záměrně – tuto krájecí techniku zmínil Francis Galton již v dopisu editorovi v prosincovém čísle časopisu Nature (1906).
Břicha jsou plná, všichni sahají po slaném. Co s dortem? Vyhodit ho by bylo škoda. Raději ho nakrájejte tak, aby vám dlouho vydržel. Ano, na zmíněné obdélníčky. Jak na to?
1. Překrojte dort v polovině.
2. Posuňte nůž trochu do strany a udělejte rovnoběžný řez tak, aby vznikl „pruh“, nebo chcete-li obdélník.
3. Pruh dortu přemístěte na talíř.
4. Pomocí dlaní spojte dort dohromady a omotejte ho gumičkou.
5. Překrojte dort kolmo na spoj, ovšem ne v polovině, ale mírně od ní (vzniknou čtyři části).
6. Udělejte rovnoběžný řez pár centimetrů od předchozího řezu.
7. Vzniklé dva obdélníkové kousky přemístěte na talíř a postup opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít talíř plný sladkých obdélníčků!
Zdroj: INSIDER