Křupavá slanina – droga mezi potravinami. Patříte-li mezi masožravce, je pravděpodobné, že na ni nedáte dopustit. Vyzkoušejte ji ale na sladko! Přinášíme tři lahodné sladké kombinace.
Pečená slanina s čokoládovou polevou
Ingredience: 450 g slaniny na plátky + 340 g bílé čokolády na vaření + 340 g tmavé čokolády a na vaření
Postup: Předehřejte troubu na 190 °C. Vyložte plech pečícím papírem a rozložte na něj plátkovanou slaninu. Pečte ji 15 minut, aby zůstala jemná, nebo 20 minut do křupava. Nechte ji vystydnout a přemístěte na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami. Mezitím přiveďte k varu vodu ve velkém hrnci. Plamen ztlumte, posaďte na hrnec žáruvzdornou mísu a přidejte bílou čokoládu. Tu a tam ji zamíchejte. Měla by se úplně rozpustit. Mísu vyměňte za druhou, čistou, mísu a totéž proveďte s tmavou čokoládou.
Vyložte pekáč novým pečícím papírem. Pomocí kuchyňských kleští pečlivě ponořte každý plátek slaniny zpola do bílé čokolády a přesuňte ho na čistý pečící papír. Nechte čokoládu ztuhnout a ponořte plátky do tmavé čokolády tak, aby měla polevu i druhá polovina slaniny (můžete je ale namočit do polevy celé).
Nezapomeňte si vyšetřit pár křupavých plátků – ty rozdrťte a posypejte jimi slaninu, dokud je čokoláda mokrá. Nechte ji úplně zatuhnout a snězte do několika dnů.
Slaninové bonbóny
Ingredience: 12 plátků slaniny + 1/3 hrnku světle hnědého cukru + čerstvě namletý černý pepř + kajenský pepř
Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. Umístěte slaninu do mísy a smíchejte ji pomocí kuchyňských kleští s cukrem, čerstvě namletým černým pepřem a kajenským pepřem. Plátky slaniny by měly být kompletně obalené. Rozmístěte slaninu s kořením a cukrem na plech, pokryjte ji listem pečícího papíru a uzavřete druhým, stejně velkým plechem (dnem dolů). To aby plátky zůstaly hezky rovné. Plech vložte do trouby a pečte slaninu 20 minut nebo do křupava. Až plech vychladne, rozbijte zkaramelizovanou vrstvu na kusy podle velikosti slaniny. A můžete mlsat.
Lahodný slaninový džem
Ingredience: 450 g uzené slaniny + 1 velká žlutá cibule nakrájená na tenké plátky + 5 stroužků utřeného česneku + 3 lžíce tmavého cukru + 2 lžíce omáčky Sriracha + 1 hrnek kávy + ¼ hrnku jablečného ciderového octa + ¼ hrnku javorového sirupu + čerstvě namletý pepř
Postup: Rozehřejte plotýnku na střední teplotu. Ve velkém hrnci se silným dnem nebo v sauté pánvi uvařte slaninu dohněda nebo dokud nezačne jemně křupat. Přesuňte ji na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami. Přidejte do hrnce cibuli a česnek a smažte je na středním plameni doměkka 10 až 12 minut. Zatímco se cibule s česnekem vaří, nakrájejte slaninu na 2,5cm proužky. Vraťte ji do hrnce, přidejte hnědý cukr, omáčku Sriracha, kávu, jablečný ciderový ocet a javorový sirup. Přiveďte k varu a ztlumte sporák, aby se směs mírně vařila. Při občasném zamíchání ji vařte 3 až 4 hodiny, nebo dokud nezhoustne a nezíská konzistenci džemu i tmavě hnědou barvu.
Nechte džem 20 minut chladnout. Poté ho vyškrabejte ho do kuchyňského robota, rozmixujte, ochutnejte a případně dokořeňte octem. Opět nechte odležet, odeberte z povrchu co nejvíce tuku a rozdělte jej do dvou zhruba 30ml zavařovacích sklenic. Servírujte při pokojové teplotě s krekry nebo jím dochuťte burger.