Že jsou zeleninové pokrmy nuda a pouhá záchrana veganů před vyhladověním? Chyba lávky. Po těchto 4 delikatesách se budete olizovat ještě pár hodin poté, co je spořádáte. A když to s nimi přeženete, nic se nestane – jsou totiž dietní a víceméně zdravé.
1. Kořeněné cuketovo-mrkvovo-cizrnové placičky
Počet porcí: 8
Doba na přípravu: 45 minut
Ingredience:
1 malá cuketa, ½ hrnku mrkve, 3 stroužky česneku, 1,5cm kořen zázvoru, 1 zelená chilli paprička (nebo kajenský pepř), 425g plechovka cizrny, ½ lžičky kmínu, ½ lžičky koriandrových semínek, ½ lžičky černého pepře, ¼ lžičky skořice, ¼ lžičky kardamomu, ½ lžičky soli, 1 lžíce lněných nebo chia semínek, ¼ hrnku ovesné či jiné mouky, 1 až 2 lžíce strouhanky nebo mouky, olej
Postup:
1. Nastrouhejte cuketu a vložte ji do mísy. Jemně ji stlačte papírovou utěrkou, pokud je příliš mokrá.
2. Rozmixujte mrkev, zázvor, česnek, chilli v kuchyňském robotu. Totéž proveďte s cizrnou (ponechejte ji nahrubo) a připojte vše do mísy k cuketě.
3. Rozdrťte kmín, koriandr a černý pepř (pokud není mletý) pomocí hmoždíře. V menší pánvi rozehřejte ½ lžičky oleje. Přidejte namleté koření a nechte ho na pánvi, ať se rozvoní. Můžete ho orestovat i nasucho nebo vůbec.
4. Spojte ho s cuketou v míse. Přidejte skořici, kardamom, sůl, mouku, len a dobře promíchejte. V případě potřeby přidejte strouhanku.
6. Vytvarujte placičky a smažte je na středně rozpálené pánvi 5 nebo 6 minut za každé strany. Můžete je i upéct v troubě, a to při 200 °C po dobu 20 až 25 minut. V poslední minutě přepněte troubu a ogrilujte je. Servírujte ke svačině, snídani či lehké večeři s čatní, omáčkou Sriracha, kečupem, tzatziki či jinou omáčkou.
***
2. Křupavý květák ála kuře z KFC
Doba na přípravu: 50 minut
Ingredience:
Na základní směs: 2 až 3 lžíce pálivé omáčky, 1 lžíce olivového oleje, ½ až ¾ černého pepře, ½ až 1 lžička kajenského pepře (nebo chilli), 1 ½ lžičky granulovaného česneku, 1 ½ lžičky cibule v prášku, 1 ½ lžičky sladké papriky, 1 lžíčka kmínu, ¾ lžičky soli, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1/3 hrnku mouky, ½ hrnku kokosového mléka, ¼ hrnku vody, 4 hrnky květáku
Na těstíčko: ¾ hrnku strouhanky, 2 lžíce mouky, ½ lžičky kajenského pepře, ½ lžičky cibule v prášku, ½ lžičky česneku, ½ lžičky sladké papriky, ¼ lžičky soli
Na celerovou omáčku: ½ hrnku mletých kešu oříšků, ½ až ¾ hrnku mandlového mléka, 2 lžíce mouky, 2/3 lžičky soli, 1 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíce droždí, štědrá hrst černého pepře, ½ lžičky granulovaného česneku (nebo 2 opečené stroužky), 1 až 2 lžičky mixu koření (sušená petržel, kopr, tymián, granulovaný česnek a cibule v prášku), 1 až 2 lžičky jablečného octa, ½ až 1 lžička celerových semínek
c2a64c441616131cbd64890c5829b90
Postup:
1. Nejprve si připravíme květákové kousky. V míse smíchejte všechny ingredience na základní směs kromě květáku. Pokud je těsto příliš tekuté, přidejte více mouky nebo škrobu.
2. V jiné míse spojte všechny přísady na těstíčko.
3. Obalte květák nejprve v připravené směsi, poté v těstíčku a umístěte ho na pečící papír (použijte vidličku nebo rukavice, těsto je pálivé).
4. Pokryjte květák zbývající základní směsí a poprašte ho olejem.
5. Pečte ho v troubě předehřáté na 220 °C asi 25 minut nebo do té doby, než půjdou kousky snadno propíchnout párátkem.
6. Příprava dipu je snadná. Rozmixujte všechny ingredience na omáčku kromě celerových semínek. Ochutnejte a přidejte sůl a koření, pokud to bude třeba. Připojte celerová semínka a vše ještě několik vteřin mixujte. Nechte omáčku vychladit a servírujte ji s teplými kousky květáku.
***
3. Zapékaná brokolicová quinoa
Počet porcí: 5
Doba na přípravu: 45 minut
Ingredience:
1 ½ hrnku nevařené quinoy, 4 ½ hrnku zeleninového vývaru (nebo vody), 2 lžíce pesta, ½ lžíce keltské soli, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 2 hrnky čerstvého špenátu, 450 g mozzarelly, 1/3 hrnku parmazánu, 340 g brokolice, 3 jarní cibulky
d641ef08926a7aec628d39a866ebfdc4
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Do zapékací mísy s rozměry 40 cm x 25 cm umístěte quinou a jarní cibulku nakrájenou na kousky.
2. Opláchnutou brokolici vložte do žáruvzdorné mísy a ohřívejte ji na vysoký výkon v mikrovlnné troubě 4 až 5 minut. Mezitím smíchejte vývar, pesto, škrob a sůl. Přiveďte směs k varu (můžete využít i mikrovlnnou troubu).
3. Spojte vývar s quinoou a přidejte špenát, parmazán a ¾ mozzarelly. Pečte směs 30 až 35 minut. Poté ji vyndejte z trouby, smíchejte s brokolicí, přidejte zbytek sýru navrch a pečte ještě 5 minut, dokud se sýr nerozpustí. Můžete přidat i parmazán dle libosti. Servírujte teplé.
***
4. Avokádová polévka s tortillovými chipsy
Počet porcí: 4 až 6
Doba na přípravu: 20 minut
Ingredience:
Na polévku: 1 velké avokádo, 1 okurka, 4 jarní cibulky, čerstvý koriandr nebo několik snítek, 250 ml vychladlého zeleninového vývaru, 200 ml bílého jogurtu, 1 čerstvá zelená chilli paprička, 1 limetka, tabasco, 1 čerstvá červená chilli paprička, hrst pažitky
Na tortillové chipsy: ½ lžíce olivového oleje, ½ lžičky uzené papriky, 2 kukuřičné tortilly
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 200 °C. Mezitím si připravte tortillové chipsy: smíchejte olej a papriku a směsí potřete tortilly z obou stran. Pečte je na pečícím papíře 5 minut nebo dozlatova a dokřupava. Dobře je okořeňte a nechte je vychladnout, než je rozlomíte na části.
2. Nakrájejte avokádo na kousky. Oloupejte a vypeckujte okurku, ponechte si 3cm kus na později. Nahrubo nasekejte jarní cibulku a koriandr.
3. Rozmixujte avokádo, okurku, jarní cibulku, koriandr, vývar, jogurt a zelenou chilli papričku v mixéru typu blender dohladka. Okořeňte polévku limetkovou šťávou, tabascem a štědrou hrstí mořské soli a černého pepře. Překryjte nádobu s polévkou potravinovou fólií a nechte ji vychladit v lednici.
4. Oloupejte, vypeckujte a najemno nakrájejte zbytek okurky. Pokrájejte červenou chilli papričku na tenké plátky. Polévku servírujte vychlazenou v malých miskách s tortillovými chipsy, dozdobenou okurkou, chilli papričkou a pažitkou.