Kdo by si během podzimu nechtěl aspoň občas připomenout radovánky, které provázely prosluněné letní dny? Třeba podzimní grilovačkou s netradičními chutěmi a neodolatelnou vůní.
Češi grilování milují. S vhodnými grily si ho můžeme užívat v podstatě od jara do podzimu. Opravdoví milovníci grilovaných pokrmů ale nepohrdnou ani vnitřními grily na elektriku a grilují celoročně.
Vy na podzim přizpůsobte prostředí, ve kterém budete grilovat, tomu, že večery již bývají chladnější. Ideálním řešením je, že by gril, ale i posezení pro vaše hosty, měly být v tomto ročním období zastřešené. Také je samozřejmě vhodné zvolit sezónní suroviny. Sáhněte po červeném mase, bramborách, houbách, dýni nebo třeba kaštanech.
Někdo miluje jednoduchost grilu elektrického, jiný rychlost grilu plynového. Stále více lidí se ale vrací ke klasice, tedy grilu na dřevěné uhlí. Ať už se řadíte do jakékoliv skupiny, vždy byste měli upřednostňovat kvalitu. Jen tak dostanete jídlo prvotřídně připravené a s údržbou grilu si hravě poradíte.
Nyní se pojďme podívat na netradiční recepty z podzimních surovin, kterými provoníte celý stůl.
Grilované kaštany
Do grilovacího košíku dáme několik kaštanů a pečeme asi 10cm nad horkými uhlíky, nebo je položíme blízko rozžhavených uhlíků a obracíme železnou tyčí. Oloupeme stejně jako vařené kaštany.
Grilovaná dýně s cibulí a bramborami
1 dýně hokaido
1 červená cibule
1 palice česneku
400 g brambory
4 lžíce olivového oleje
tymián
špetka soli
špetka pepře
Dýni omyjte, rozkrojte, odstraňte semínka a poté nakrájejte na měsíčky. Brambory a cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka. Celou paličku česneku rozkrojte příčně na dvě poloviny. Vše vyskládejte do pekáčku, zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a vložte snítky tymiánu. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 30 minut.