Naše babičky se bez pšeničné mouky neobešly. Díky vysokému obsahu lepku totiž těsto drží při sobě a nedrolí se. Jenže pustoší tělo zevnitř. Zalepuje střeva, bývá příčinou plísní a kvůli odstranění otrub plných živin má pro lidský organismus nulovou hodnotu. Sladký dezert ale upečete i bez ní. Což takhle dát si bezlepkové lívanečky, maršmelouny nebo brownies?
Banánové lívanečky
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 6–7 menších lívanečků
Ingredience:
½ hrnku ovesných vloček (45 g)
1 oloupaný střední banán (90 g)
3 a ½ lžíce mléka dle libosti (52 g)
Špetka soli a sladidla dle libosti (cukr nebo tekuté sladidlo)
Skořice a čokoládové pecky dle libosti
Postup:
Pokud použijete tekuté sladidlo, přizpůsobte tomu množství mléka. Vymažte pánev tak, aby se lívanečky nepřichycovaly předtím, než je otočíte, a nechte ji nahřát na plotně. Rozdrťte všechny ingredience v mixéru typu blender nebo ručním mixérem. Vlijte naběračkou těsto na pánev.
Lívaneček otočte, až ho budete moct bez porušení struktury nabrat obracečkou. Po minutě jej opatrně přeneste na talíř. Pokud jste to s dávkou přehnali, můžete lívanečky uskladnit v lednici nebo v mrazáku a mlsat později.
***
Maršmelounová pěna
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: cca 3 hrnky
Ingredience:
1 plechovka solené či nesolené cizrny nebo bílých fazolí (430 g)
1/3 hrnku medu či agávového sirupu (nebo ½ hrnku jemného cukru či sladidla xylitol)
Špetka vinného kamene pro ustálení (dle libosti)
Špetka vanilky nebo mandlového extraktu
Postup:
Sceďte vodu z plechovkové cizrny nebo fazolí do mixovací nádoby. Měli byste dostat asi půl hrnku tekutiny. Přidejte ostatní ingredience a tyčovým nebo elektrickým mixérem ušlehejte směs. Zabere to asi 15 minut, tak se nelekejte, že se s hmotou zezačátku nic neděje.
Směs můžete použít jako náplň do koláčů nebo polevu na muffiny. Pokud jste zvolili jako sladidlo cukr, zkuste maršmelounovou pěnu nanést na pečící papír ve formě pusinek a upéct je v troubě. Rychlý a zdravý dezert jistě potěší neohlášenou návštěvu.
***
Zdravé brownies
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 9–12 zákusků
Ingredience:
¼ hrnku + 2 lžíce holandského kakaa
1 hrnek měkčeného mandlového másla nebo bezlepkové alternativy
½ hrnku + 3 lžíce javorového sirupu, medu nebo agávového sirupu
½ hrnku ovesných vloček
1 a ½ lžiček jedlé sody
1/8 lžiček soli
e997e1d7c6653c4035f02a5f376fae86
Postup:
Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte formu s rozměry 20 cm x 20 cm pečícím papírem, nebo ji řádně vymažte. Odložte stranou. V kuchyňském robotu či mixéru typu blender namelte ovesné vločky najemno a vmíchejte zbývající ingredience. Směs musí být hladká. Vlijte těsto do připravené formy a na povrchu ji uhlaďte stěrkou. Dle libosti přidejte navrch čokoládové pecičky.
Brownies pečte uprostřed trouby 15 minut. Budou vypadat, že ještě nejsou hotové, ale to je v pořádku. Pokud máte rádi mazlavé brownies, nechte je půl hodiny vychladnout, milovníci tužších konzistencí se na konzumaci budou muset vyspat. Garantujeme ale, že po zakousnutí se do snídaňového koláče nebudete čekání litovat!