Při zavařování marmelády nemusíte čekat na podzimní sklizeň ze zahrádky, stačí vytáhnout pár kousků ovoce z lednice, lahvinku alkoholu, nějaké to afrodiziakum a na světě je marmeláda, kterou ocení všichni dospělí.
Zavařování rozhodně nekončí poslední sklizní jahod, a dokonce to ani nemusí být velká akce na celý víkend. Už jste někdy zkusili jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici nebo jsou ho zrovna plné obchody? V zimním období stačí pár pomerančů, zázvor, želírovací cukr a kapka rumu, která zbyla třeba ještě z vánočního pečení.
Co potřebujeme?
1 kg oloupaných pomerančů, 4 lžíce rumu, citronovou šťávu, třtinový želírovací cukr a zázvor
Jak postupovat?
Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, zázvor, třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3 - 5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování - marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladném, suchém a temném místě.
Kdy použít?
Marmeládu vyndejte, když budete chtít své drahé polovičce udělat radost. Skvělá je na vaflích, palačinkách, lívancích nebo třeba i v koblihách. Jen dávejte pozor, ať ji raději neochutnávají děti. Přece jen se v ní nachází rum a zázvor.