Jablečný závin patří na každý pořádný vánoční stůl. Vůně jablíček a skořice podtrhuje sváteční atmosféru a na tomhle moučníku si rád pochutná každý pořádný Čech. A když se navíc jedná o recept od mistra pekaře Josefa Maršálka, tak tahle dobrota prostě nemá chybu.
Jablečný závin neboli štrúdl je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky. Existují však i jiné druhy závinů – například tvarohový, višňový, makový a dokonce i slané záviny například se špenátem nebo třeba houbami a slaninou.
Co do závinu patří
Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda.
Jaká použít jablka
Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.
Recept Josefa Maršálka
Zimní závin z křehkého těsta
Těsto:
200 g hladké špaldové mouky (Pernerka)
50 g pohankové mouky jemné (Pernerka)
140 g másla
45 g vody
2 g soli
Náplň:
500 g jablek
150 g sušených meruněk
150 g sušených švestek
50 g vlašských ořechů
50 g sušených fíků
50 g sušených brusinek
20 g rozinek
8 g skořice mleté
80 g cukru krupice
1 lžíce piškotových či perníkových drobků
1 citron (kůra i šťáva)
Dokončení:
1 vejce
2 lžíce meruňkového džemu
2 lžíce vody
Postup:
Na těsto smíchejte všechny ingredience, dokud se nespojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici odpočívat. Druhý den ho rozválejte na pomoučeném vále v tenký plát. Na plát rozprostřete směs jablek a sušeného ovoce, pokapejte šťávou z citronu, zasypejte skořicí, drobky a polovinou cukru. Smotejte štrúdl, po stranách ho dobře utěsněte, aby nevytekla šťáva. Závin přemístěte na plech s papírem a potřete vajíčkem. Posypejte druhou polovinou cukru a pečte při 180 °C asi 25 až 30 minut. Studený pak potřete rozvařenou směsí meruňkového džemu a vody.
Něco na zapití
Ke štrůdlu doporučujeme sklenku bílého vína Aurelius 2013, výběr z hroznů, Vinum Palaviense, Vinselekt Michlovský.