I podle toho, co si kdo maže na chleba, se svět rozděluje na dva tábory. Zatímco první nedá dopustit na tužší a hutnější kostku, druhý se těší ze snadné roztíratelnosti i nižšího počtu kalorií. Který má navrch?
Před nějakou dobou se dostal na veřejnost rozsáhlý průzkum, který porovnával kvality másla a margarínu. Vědci přišli na to, že margarín tělu škodí. Sice může pomoct při shazování váhy, kvůli jeho vážným zdravotním dopadům si vysněné figury nemusíte užívat dlouho.
Zlomyslné trans tuky
Margaríny obsahují takzvané trans tuky. Právě ty jsou původcem všeho zlého. Dle výzkumu, který srovnal 50 studií zahrnující více než milion lidí, zvyšují tyto trans tuky riziko smrti (o 34 %), konkrétně té způsobené ischemickou chorobou srdeční (o 21 %) a kardiovaskulární nemocí (o 21 %).
Pozor na rychlé svačinky
Trans tuky se nacházejí především v průmyslově zpracovaných potravinách – produktech s charakterem rychlé svačiny nebo v baleném pečeném zboží.
Nebojte se čokolády
To nasycené tuky obsažené v másle nepatří mezi podezřelé původce nemocí. Ačkoli výživoví poradci doporučují omezit spotřebu zvířecích produktů, jako jsou máslo, kravské mléko, maso, vaječný žloutek, ale i některé rostlinné produkty v čele s čokoládou a palmovým olejem, aktuální výzkum nepotvrdil jejich vliv na některou z výše uvedených chorob.
Všeho s mírou
Není ovšem důvod zesílit vrstvu, kterou si obvykle nanášíte na krajíc. „Trans tuky nemají žádné zdravotní výhody a vystavují nás značnému riziku srdečních chorob, ale argumenty hovořící pro nasycené tuky nejsou jasné,“ upozornil Russel de Souza, asistující profesor v Oddělení klinické epidemiologie a biometrie na McMasterově univerzitě v Kanadě.
Prevence
Dle současných průzkumů bychom měli nasycené tuky v našem jídelníčku omezit na maximálně 10 % a trans tuky na 1 %, abychom snížili riziko srdečních chorob a mrtvice.
Mlékem proti cukrovce
Stejně jako nemají vědci důkaz o zdravotních benefitech nasycených tuků, nemají ani důkaz o tom, že by nám škodily. To podporuje nedávnou studii z Univerzity v Cambridgi, že by nasycené tuky v mléčných produktech mohly chránit proti cukrovce. Navzdory zlomovému výzkumu britští experti na zdraví varují před zařazením většího množství nasycených tuků do jídelníčku.
„Bylo by hloupé interpretovat tyto závěry tak, že je v pohodě jíst hodně tučného masa, kvanta šlehačky a hory másla,“ řekl profesor Tom Sanders, emeritní profesor výživy a dietetik na vysoké škole King’s College.