Před deseti dny Barack Obama naposledy promluvil k lidu coby americký prezident. V této roli setrval osm let a byl velice činorodý nejen v oblasti politiky, ale i na sociálních sítích. Díky tomu se nyní můžeme s vámi podělit o kompletní menu podle Obamových. Zakousněte se do nachos s hráškovým guacamole, naberte si chilli, co hrdlo ráčí, a nezapomeňte ke sledování teatrálních výstupů současného amerického prezidenta ukusovat skvělé čokoládové sušenky.
1. Předkrm:
Hráškové guacamole
Ingredience:
Hrášek + cibule + česnek + chilli papričky
Postup:
Upřímně, neexistuje žádný přesný recept Obamova hráškového guacamole. Snímek této pochoutky dnes už bývalý prezident Spojených států zveřejnil na svém twitterovém účtu a jmenoval jen několik klíčových ingrediencí: hrášek, cibule, česnek a pálivé papričky.
Příprava ale nemusí být vůbec složitá. Rozmixujeme požadované množství hrášku (je velice sytý, proto to s gramáží nepřeháníme) s najemno nakrájenou cibulí a stroužky česneku. Přidáme pokrájené chilli papričky.
Doporučujeme ještě do směsi vyždímat citron – a přidat trochu olivového oleje, pokud je guacamole příliš husté. Získá barvitou chuť.
Teď už nezbývá než vyškarabat guacamole do misky a dozdobit nachos. Předkrm je na stole!
2. Hlavní chod:
Chilli s rýží nebo listovou zeleninou
Počet porcí: 4
Ingredience:
1 velká na kostičky nakrájená cibule + 1 pokrájená zelená paprika + několik nasekaných stroužků česneku + 1 lžíce olivového oleje + ½ kg mletého krocana nebo hovězího + ¼ lžičky mletého kmínu + ¼ lžičky mletého oregana + ¼ lžičky mleté kurkumy + ¼ lžičky mleté bazalky + 1 lžíce práškového chilli + 3 lžíce červeného vinného octa + několik nakrájených rajčat + 1 plechovka červených fazolí
Postup:
Tento recept začal Barack Obama pilovat už na vysoké a zamiloval si ho natolik, že se z něj stala rodinná tradice. Pálivou chilli omáčku můžeme podávat k rýži anebo ji přelít přes prezidentovu oblíbenou listovou zeleninu. Jen se vyhněte chřestu – ten jeho mlsný jazýček nesnese.
Příprava chilli podle Obamových je směšně jednoduchá: na olivovém oleji osmahneme cibuli, zelenou papriku a česnek. Přidáme maso, koření a zalijeme octem. Vmícháme rajčata a vaříme na nízkém plameni, dokud nezměknou. Na závěr na pánev vyklopíme fazole, několik minut povaříme a je to. Servírujeme s bílou nebo hnědou rýží či listovou zeleninou.
3. Dezert:
Kmotřiny čokoládové sušenky
Počet porcí: cca 60 sušenek
Ingredience:
2 ¼ hrnku mouky + 1 lžička jedlé sody + 1 lžička soli + 1 hrnek změklého nesoleného másla + 113 g tuku na pečení (ideálně Hery) + ¾ hrnku krupicového cukru + ¾ hrnku hnědého cukru + 1 lžička vanilkového extraktu + 2 vejce + 1 hrnek bílých čokoládových chipsů + 1 hrnek mléčných čokoládových chipsů + 1 hrnek mátovo-čokoládových chipsů + 2 hrnky nasekaných vlašských ořechů
Postup:
Tento recept nikdy nezestárne, řekli o čokoládových sušenkách Obamovi. A my souhlasíme. Kulaté křupavé sušenky s kousky čokolády snad v žádné éře lidstva nemohou chutnat špatně.
Předehřejeme si troubu na 190 °C. Pomocí metly smícháme mouku, jedlou sodu a sůl. Ve velké míse našleháme pomocí elektrického mixéru máslo, tuk, oba druhy cukru a vanilkový extrakt. Přidáme po jednom vejce a dobře je zapracujeme. Snížíme rychlost na minimum a zašleháme suchou směs. Nakonec vmícháme pomocí vařečky čokoládové pecičky a ořechy.
Vyložíme plech pečícím papírem, naběračkou vytvarujeme placičky a pečeme při 190 °C asi 11 minut. Že budou hotové poznáme podle světle hnědého odstínu.
Sušenky necháme na pečícím papíře pět minut chladnout, přesuneme je na mřížku a necháme vychladnout úplně.
Zdroj: Refinery29