Obyvatelé Středního východu by si svůj život bez hummusu jen těžko dokázali představit. A dělají dobře. Díky této pomazánce, jejímž základem je cizrna a sezamová pasta tahini, jsou v perfektní kondici. Posvačte hummus na trojí způsob a nenechte bolest ovládat vaše tělo.
Pomazánka levantského původu v sobě nese rovnou svazeček zdravotních benefitů. Největší část zaujímá železo nezbytné pro přísun kyslíku červeným krvinkám. V závěsu se drží vláknina, díky které trávicí trakt nelenoší. Konzumací hummusu do sebe zároveň vpravíte mnoho proteinů důležitých pro zdraví kostí, svalů, pokožky a kardiovaskulárního systému.
Ti, co tento rychlý pokrm zařadí do jídelníčku, si rovněž vybudují „štít“ proti rakovině a vysokému cholesterolu v krvi. A budou štíhlejší. Hummus tvoří část tzv. středomořské diety. Vděčí za to pastě tahini se slušnou dávkou mononenasycených tuků. Ty podporují úbytek hmotnosti a břišního tuku.
Hummus můžete namazat na chleba, nabírat pomocí nachos nebo k němu přikusovat pita chléb. Tak směle do toho!
1. Tradiční arabský hummus
Ingredience:
1 plechovka cizrny
3 lžíce sezamové pasty tahini
¼ lžičky chilli vloček
1 lžíce čerstvé petržele
3 stroužky česneku
2–3 lžíce olivového oleje + malé množství na dozdobení
Šťáva z 1 citronu
Sůl dle chuti
Arašídy na ozdobu
Postup: Uvařte ve vroucí vodě pod pokličkou cizrnu. Vyjměte slupky, sceďte a vhoďte do mixéru. Přidejte tahini, šťávu z citronu, chilli vločky, petržel, česnek, sůl a rozmixujte do hladka. Za stálého chodu mixéru přilévejte olivový olej. Přesuňte hummus do misky, pokapejte olivovým olejem, posypejte arašídy a navrch položte růžičku petržele.
***
2. Hummus z fazolí cannellini a s brusinkami
Ingredience:
1 plechovka fazolí cannellini
3 lžíce sezamové pasty tahini
Šťáva z 1 citronu
1 lžička čerstvého rozmarýnu
Půl hrnku sušených brusinek
3 lžíce olivového oleje
Sůl dle chuti
Postup: Rozmixujte všechny ingredience v mixéru. Pokud bude pomazánka příliš hustá, přidejte vodu. Vyklopte směs do misky a ozdobte sušenými brusinkami, snítkou čerstvého rozmarýnu a pokapejte olejem.
***
3. Ostrý hummus s batáty
Ingredience:
1 batát, oloupaný a nakrájený na kostičky
1 plechovka povařené cizrny
3 lžíce sezamové pasty tahini
Šťáva z 1 citronu
2 stroužky česneku
Sůl dle chuti
Hrst pepře
1 a ½ lžičky kajenského pepře
¼ lžičky kmínu
½ lžičky sladké papriky
3–4 lžíce olivového oleje
Postup: Rozmixujte všechny přísady a přilévejte vodu, dokud pomazánka nebude krémovitá. Posypejte arašídy, poprašte sladkou paprikou a pokapejte olivovým olejem. A můžete hodovat.