Na internetu se denně objevují tipy a rady na rychlé a snadné hubnutí. Pravda je ale taková, že neexistuje žádná univerzální dieta ani zázračná potravina, díky které byste efektivně zhubli. Přesto, že obvykle nic z toho nefunguje, některé potraviny vám mohou prokázat dobrou službu.
Zkombinujte zdravé potraviny se sportem
Než se podíváme na konkrétní potraviny, díky kterým se vám bude snadněji hubnout, připomeňme si základní pravidlo. Tím je, že dlouhodobě zdravé a štíhlé tělo získáte kombinací vyváženého jídelníčku a pravidelného pohybu. „Lidé, kteří pravidelně sportují, mají nejen hezkou postavu a jsou ve skvělé formě, ale pohybové aktivity pozitivně ovlivňují všechny tělesné funkce, tedy i psychiku, paměť či koncentraci,“ tvrdí hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Svět zdraví slova trenérky potvrzuje a dodává, že správně nastavený výživový plán ovlivňuje úspěšnost hubnutí a až z 30 % ovlivňuje sportovní výkon. „Naučit se správně jíst se rozhodně vyplatí,“ říká Bartolomějová. Podívejme se, čím svému jídelníčku z hlediska hubnutí, zdraví i výkonu prospějete.
Mrkev a dýně
K dosažení zdravého a štíhlého těla vám pomůže, když do svého jídelníčku zařadíte mrkev a dýni, které můžete vařit v páře, dusit nebo „zdravě“ grilovat. „Kromě možnosti zdravé přípravy mají tyto potraviny skvělé výživové hodnoty. Dýně je například zdrojem provitaminu A. Beta-karoten obsažený v dýni i mrkvi má antioxidační účinky,“ tvrdí nutriční specialistka Bartolomějová.
Vyzkoušejte dýňové hranolky
Ingredience:
- 1 středně velká dýně Hokaido
- olivový olej, sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky (oregano, tymián, rozmarýn)
Postup: Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájíme na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakápneme olivovým olejem, okořeníme a přidáme bylinky dle chuti a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí. Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem.
Kapusta
Kapusta se dá stejně jako dýně a mrkev upravovat v páře, dusit i grilovat. Podle nutriční specialistky Moniky Bartolomějové obsahuje v porovnání se škrobovou zeleninou méně sacharidů: „Zelená listová zelenina je méně kalorická. Můžete si ji tedy dopřát ve větším množství.“ Tmavá listová zelenina by měla tvořit základ zdravého jídelníčku i podle fitness trenérky Hollerové, která tvrdí, že kapusta, špenát nebo třeba spirulina mají vysoký obsah alkalizujícího chlorofylu, který napomáhá regeneraci buněk.
Luštěniny
Aby bylo hubnutí úspěšné, je důležité doplňovat bílkoviny. „K restované zelenině přidejte kvalitní maso nebo můžete zvolit luštěniny,“ doporučuje Bartolomějová. Zároveň však upozorňuje na nutnost hlídat si jejich množství, protože luštěniny kromě zdraví prospěšné vlákniny a rostlinných bílkovin jsou i zdrojem sacharidů. Trenérka Hollerová k tomu však dodává, že sacharidů se není třeba bát. „Kvalitní sacharidy jsou důležitou součástí jídelníčku, a to zejména u aktivních lidí. Pomáhají s budováním svalů, hubnutím a v neposlední řadě s regenerací po tréninku,“ vysvětluje Hollerová. Skvělým zdrojem rostlinných bílkovin jsou černé a červené fazole, čočka nebo cizrna, ze které si můžete udělat chutný hummus.
Recept na jednoduchý hummus
Ingredience:
- 1 plechovka proprané cizrny
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- půl šálku pasty Tahini
Postup: Cizrnu si uvaříte sami, popřípadě konzervovanou cizrnu propláchněte v cedníku studenou vodou, abyste ji zbavili přebytečné soli. Přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, olivový olej a Tahini. Rozmixujte vše výkonným mixérem dohladka. Podávejte s celozrnným pečivem, namazané na kouscích okurky nebo s knäckebrotem.
Česnek, cibule, zázvor
K podpoře hubnutí a zároveň i obranyschopnosti organismu slouží pálivé koření. „Česnek, cibule, zázvor či pálivé koření jako chilli papričky dokážou jídlo výborně ochutit. Dokáží také podpořit rychlost metabolismu, ale nevěřte tomu, že pokud si dáte trochu chilli papriček do jídla, zhubnete,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. Fitness trenérka Hollerová doporučuje vyzkoušet z chilli a dalšího koření výrobu vlastního spalovače tuku, který vám pomůže nakopnut metabolismus.
Vyrobte si vlastní spalovač tuku podle trenérky Katky
Ingredience:
- 1 vrchovatá lžička kakaa
- 1 lžička macha
- čtvrt lžičky chilli
- půl lžičky skořice
- půl lžičky kurkumy
Postup: Smícháme sypké ingredience, poté je důkladně promícháme. Pro pohodlnější užívání je možné směs nakapslovat (v tomto případě použijeme více chilli). Kapsle různých velikostí lze sehnat například v lékárně. Bez použití kapslí, smícháme lžičku výsledné směsi s vodou. Směs pijeme ráno a zapíjíme cca 2 dcl čisté neperlivé vody.
Grapefruity
O grepech se dlouhodobě traduje, že napomáhají hubnutí. Celebrity v Hollywoodu svého času dokonce ujížděly na tzv. grepové dietě, které se ale vyhněte. „Hollywoodská grepová dieta, tukožroutská polévka a další diety tohoto typu jsou nesmyslné, nefungují a dokonce mohou být zdraví nebezpečné,“ upozorňuje nutriční specialistka Bartolomějová. Pokud ale grepy a další citrusové plody zařadíte do vyváženého jídelníčku, tělu tím prospějete. „Grepy jsou dobrým zdrojem vitaminu C, draslíku, vápníku. Obsahují i cenné flavonoidy, které v těle působí jako antioxidanty,“ říká Bartolomějová. Trenérka Hollerová doporučuje konzumaci grepů v souvislosti s regenerací. „Grepy posilují imunitní systém, podporují produkci hormonů a preventivně působí proti infekcím a nachlazení,“ říká na závěr Hollerová.