Po skončení suchého a vyprahlého léta nás příroda zalila hektolitry deště, a to velmi svědčí pozdně letní oblíbené pochutině. Houby se vyrojily a vy víkend co víkend vozíte domů plný košík. Máte už ale recepty na houby a jejich všemožné způsoby zpracování ohrané? Vyzkoušejte náš závin a rozšiřte tak své houbové obzory.
Polévka, omáčka, rizoto, smaženice – nejčastější a nejjednodušší způsoby, jak si na houbách pochutnat. Co takhle ale zkusit místo jablečného nebo špenátového štrúdlu štrúdl houbový?
Nejvíce si na závinu samozřejmě pochutnáte, když zpracujete houby z lesa co nejdříve. Časově není příprava nijak náročná, zabere vám zhruba 20 minut pečení v troubě. Jestliže tedy po ranním houbaření čekáte odpolední návštěvu, můžete jí s klidem nabídnout ještě chladnoucí houbovou pochoutku. Vsaďte se, že se po závinu jen zapráší.
Na závin budeme potřebovat:
3 pláty listového těsta, houby, větší cibuli, 3 kostky Lučiny, pórek, olej, sůl a pepř.
Houby očistíme od jehličí, slimáků a červíků a nakrájíme na menší kousky. Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dozlatova a přisypeme k ní krájené houby. Na mírném ohni a směsi podlité vodou podusíme zhruba po dobu 10 minut. Dle potřeby případně vodu ještě znovu dolijeme. Až se veškerá voda odpaří, vypneme plotnu a houby necháme vychladnout.
Zatímco směs bude chladnout, vyválíme si listové těsto na tenké pláty. Pórek (množství dle libosti) pokrájíme na kolečka a do vychladlých hub ho přisypeme. Osolíme, opepříme, nakonec přidáme Lučinu a pečlivě promícháme.
Houbovou směs rovnoměrně poklademe na připravené pláty těsta a opatrně zavineme. Do trouby vkládáme štrúdly na dobu 20 minut o teplotě 200 °C.
Přejeme příjemné houbové pochutnání!