Pokud jste vyrostli na „turkovi“, „lattéčku“ se zmrzlinou nebo vídeňské se šlehačkou, obyčejné espresso vám v lepších podnicích zřejmě moc nechutná. Kávová kultura v Česku rychle roste. A přibývá tak podniků, kde vám naservírují nakyslý či nahořklý mok se zmínkou o „kvalitní kávě“.
Není vám po chuti? Pak s sebou po kapsách noste slánku.
Špetka soli totiž v takových případech zmůže víc než lžička cukru.
Jde o nový poznatek autorů vědeckého časopisu Nature. Přidáním soli (sodíkových iontů) vznikne v kávě chemická reakce, jejímž výsledkem je mocnější aroma.
Obdobný účinek má i přidání soli do nepříliš dobrého vína. Před časem tento objev učinil Nathan Myhrvold, bývalý technický ředitel společnosti Microsoft, když posolil nespokojené přítelkyni/vinařce rudý mok ve sklenici.
Zanechává káva ve vaší oblíbené kavárně nepříjemnou pachuť? Nemusíte ji zajídat čokoládou. Ani do ni obracet cukřenku. Řešení je geniálně prosté – osolte ji.
Zdroj: Food Envy