Pokud máte pocit, že všechno, co udržujete v chladu, vydrží déle čerstvé, mýlíte se. Existují totiž potraviny, které do ledničky prostě nepatří a my je tam s oblibou dáváme. Jaké to jsou a proč jim chlad škodí?
Brambory
Divíte se, že nějak rychle tmavnou a sládnou? Tak je vyndejte z lednice a dejte na suché tmavé místo.
Cibule
Klidně ji nechte v teple, ale držte ji dál od brambor. Plyny a vlhkost, které se linou z brambor, způsobují hnilobu cibule.
Česnek
Česnek vám vydrží dva měsíce čerstvý, když ho necháte při pokojové teplotě a v suchu.
Avokádo
Pokud si koupíte méně zralé, nechte ho mimo lednici, krásně vám dozraje. A jestli spotřebováváte jen půlku plodu, první snězte tu polovinu, kde není jádro. Jádro zabraňuje hnědnutí avokád, takže ta půlka s jádrem vám vydrží déle čerstvá.
Rajčata
Chlad vám z nich udělá moučné červené cosi. Raději je nechte při pokojové teplotě a mimo dosah sluníčka.
Banány
V lednici se sice nezkazí, ale jejich slupka rychle zhnědne, takže na ně asi ztratíte chuť. Banány do lednice nepatří.
Med
Tohle tekuté zlato obsahuje přírodní konzervační látky, je téměř nemožné, aby se med zkazil. Když ho strčíte do chladu, akorát vám zcukernatí a vy ho budete muset ohřát. A protože ho určitě zbrkle ohřejete v mikrovlnce, ztratí všechny vitamíny a bude po medu. Takže nechte med venku na lince.
Arašídové máslo
Nechová se jako jiná másla, proto ho klidně skladujte ve spíži. Nežlukne.