Pekingská kachna, tangyuan a mandlové sušenky. Čínský nový rok pod vládou divoké Opice vítá změnu jídelníčku!

Pekingská kachna má medovou kůži připomínající pergamenový papír. Mňam!
Zdroj: Groupon.com

Číňané si užívají Nový rok a současně první den roku pod nadvládou ohnivé Opice. Ta s sebou podle čínské mytologie nese dynamiku, vzrušení a nekonvenčnost. Nechte tohoto inteligentního a neposedného tvora vyřádit se i ve spíži. Čínská kuchyně je nutričně bohatá a kaloricky udržitelná, zkrátka ideální pro nastartování organismu do prvních jarních dnů!

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 08. 02. 2016 12:26

Tangyuan – Rýžové koule s černým sezamem

Youtube.com

Ingredience:

2 lžíce cukru

2 lžíce mletého černého sezamu

2 lžíce kokosového oleje

1 a ½ hrnku sladké rýžové mouky

2 lžíce škrobu tapioca

2 lžíce hnědého cukru

Postup:

1. Smíchejte cukr, sezam a kokosový olej. Hmota by měla konzistencí připomínat makovou náplň.

2. Z přichystané směsi vytvarujte kuličky zhruba tak velké, jako děláte o Vánocích nepečené kuličky. Tato dávka by vám měla vystačit na šestnáct kuliček. Nechte je odležet 15 minut.

3. V čisté míse smíchejte rýžovou mouku, tapiocu a hrnek vody. Vše promíchejte a až bude směs konzistentní, vyklopte ji na pracovní plochu a rukama zpracujte. Vytvořte kouli.

4. Kouli rozpulte a z jedné poloviny uválejte silného hada. Nakrájejte ho na devět stejných částí. Z každé z nich vytvarujte kuličku a z ní vytvořte placičku.

5. Doprostřed každé placičky vložte sezamovou kuličku a rýžovým těstem ji obalte. Vytvořte hladkou kouli. Vše opakujte i s druhou polovinou rýžového těsta.

6. Plněné koule vařte ve vroucí vodě, ve které jste předtím rozmíchali hnědý cukr, 15 minut. Servírujte s trochou sladké vody, co zbyla v hrnci.

***

Pekingská kachna

Bbc.com

Ingredience:

1,6–1,8kg čerstvá nebo rozmrazená kachna

Na medový sirup:

Šťáva z jednoho citronu

3 lžíce medu

3 lžíce tmavé sójové omáčky

150 g rýžového vína nebo suchého Sherry

K podávání:

Jarní cibulka, nakrájená na tenké sirky

Slané čínské palačinky (můžete zaimprovizovat a podávat slanou palačinku se zapečenou jarní cibulkou)

Omáčka hoisin

Postup:

1. Umístěte všechny ingredience na medový sirup do velké pánve, přidejte 1,2 litrů vody a směs přiveďte k varu. Snižte plamen na nízký stupeň a sirup mírně vařte po dobu 20 minut.

2. Mezitím pořádně očistěte kachnu. Celou ji poté osušte kuchyňskými utěrkami a vložte do pekáče. Pomocí naběračky ji opakovaně polijte sirupem, aby byla ze všech stran hezky mokrá. Nechte kachnu přes noc v lednici uschnout. Získá tak povrch, který připomíná pergamenový papír.

3. Předehřejte troubu na 240 °C, pokud máte horkovzdušnou troubu, na 220 °C s plynovou. Vložte do ní pekáč s kachnou. Její prsa by měla směřovat nahoru. Při této teplotě pečte kachnu 15 minut, poté ji snižte na 180 °C (horkovzdušná) nebo na 160 °C (plynová) a pečte ji ještě 1 hodinu a 10 minut.

4. Vyjměte kachnu z trouby a před porcováním ji nechte 10 minut odležet. Pomocí sekáčku nebo ostrého nože odstraňte kůži a maso nařežte na kousky. Můžete ho i natrhat dvěma vidličkami.

5. Naaranžujte maso na talíř a podávejte jej s jarní cibulkou, palačinkou a omáčkou hoisin.

***

Křehké mandlové sušenky

RasaMalaysia.com

Ingredience:

130 g tuku na pečení

70 g moučkového cukru

¼ lžičky soli

80 g kukuřičné mouky

120 g hladké mouky

60 g mandlí na plátky

¼ lžičky mandlového extraktu

afe89c6f6aea2e78b5619e5c99de7840

Postup:

1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečícím papírem.

2. Ve středně velké misce smíchejte tuk, cukr, sůl a mandlový extrakt dohladka.

3. Přidejte prosetou kukuřičnou a hladkou mouku, přimíchejte také mandlové vločky. Celou směs dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.

4. Rozválejte hmotu mezi dvěma kusy potravinové fólie, měla by vzniknout placka o tloušťce 1 cm. Pomocí pomoučněného kulatého vykrajovátka vytvořte z těsta kolečka a umístěte je na plech. Pečte je v troubě 20 minut. Ještě než je zbaštíte, nechte je kompletně vychladnout.

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články