Číňané si užívají Nový rok a současně první den roku pod nadvládou ohnivé Opice. Ta s sebou podle čínské mytologie nese dynamiku, vzrušení a nekonvenčnost. Nechte tohoto inteligentního a neposedného tvora vyřádit se i ve spíži. Čínská kuchyně je nutričně bohatá a kaloricky udržitelná, zkrátka ideální pro nastartování organismu do prvních jarních dnů!
Tangyuan – Rýžové koule s černým sezamem
Ingredience:
2 lžíce cukru
2 lžíce mletého černého sezamu
2 lžíce kokosového oleje
1 a ½ hrnku sladké rýžové mouky
2 lžíce škrobu tapioca
2 lžíce hnědého cukru
Postup:
1. Smíchejte cukr, sezam a kokosový olej. Hmota by měla konzistencí připomínat makovou náplň.
2. Z přichystané směsi vytvarujte kuličky zhruba tak velké, jako děláte o Vánocích nepečené kuličky. Tato dávka by vám měla vystačit na šestnáct kuliček. Nechte je odležet 15 minut.
3. V čisté míse smíchejte rýžovou mouku, tapiocu a hrnek vody. Vše promíchejte a až bude směs konzistentní, vyklopte ji na pracovní plochu a rukama zpracujte. Vytvořte kouli.
4. Kouli rozpulte a z jedné poloviny uválejte silného hada. Nakrájejte ho na devět stejných částí. Z každé z nich vytvarujte kuličku a z ní vytvořte placičku.
5. Doprostřed každé placičky vložte sezamovou kuličku a rýžovým těstem ji obalte. Vytvořte hladkou kouli. Vše opakujte i s druhou polovinou rýžového těsta.
6. Plněné koule vařte ve vroucí vodě, ve které jste předtím rozmíchali hnědý cukr, 15 minut. Servírujte s trochou sladké vody, co zbyla v hrnci.
***
Pekingská kachna
Ingredience:
1,6–1,8kg čerstvá nebo rozmrazená kachna
Na medový sirup:
Šťáva z jednoho citronu
3 lžíce medu
3 lžíce tmavé sójové omáčky
150 g rýžového vína nebo suchého Sherry
K podávání:
Jarní cibulka, nakrájená na tenké sirky
Slané čínské palačinky (můžete zaimprovizovat a podávat slanou palačinku se zapečenou jarní cibulkou)
Omáčka hoisin
Postup:
1. Umístěte všechny ingredience na medový sirup do velké pánve, přidejte 1,2 litrů vody a směs přiveďte k varu. Snižte plamen na nízký stupeň a sirup mírně vařte po dobu 20 minut.
2. Mezitím pořádně očistěte kachnu. Celou ji poté osušte kuchyňskými utěrkami a vložte do pekáče. Pomocí naběračky ji opakovaně polijte sirupem, aby byla ze všech stran hezky mokrá. Nechte kachnu přes noc v lednici uschnout. Získá tak povrch, který připomíná pergamenový papír.
3. Předehřejte troubu na 240 °C, pokud máte horkovzdušnou troubu, na 220 °C s plynovou. Vložte do ní pekáč s kachnou. Její prsa by měla směřovat nahoru. Při této teplotě pečte kachnu 15 minut, poté ji snižte na 180 °C (horkovzdušná) nebo na 160 °C (plynová) a pečte ji ještě 1 hodinu a 10 minut.
4. Vyjměte kachnu z trouby a před porcováním ji nechte 10 minut odležet. Pomocí sekáčku nebo ostrého nože odstraňte kůži a maso nařežte na kousky. Můžete ho i natrhat dvěma vidličkami.
5. Naaranžujte maso na talíř a podávejte jej s jarní cibulkou, palačinkou a omáčkou hoisin.
***
Křehké mandlové sušenky
Ingredience:
130 g tuku na pečení
70 g moučkového cukru
¼ lžičky soli
80 g kukuřičné mouky
120 g hladké mouky
60 g mandlí na plátky
¼ lžičky mandlového extraktu
afe89c6f6aea2e78b5619e5c99de7840
Postup:
1. Předehřejte troubu na 160 °C a vyložte plech pečícím papírem.
2. Ve středně velké misce smíchejte tuk, cukr, sůl a mandlový extrakt dohladka.
3. Přidejte prosetou kukuřičnou a hladkou mouku, přimíchejte také mandlové vločky. Celou směs dobře promíchejte, až vznikne hladké těsto.
4. Rozválejte hmotu mezi dvěma kusy potravinové fólie, měla by vzniknout placka o tloušťce 1 cm. Pomocí pomoučněného kulatého vykrajovátka vytvořte z těsta kolečka a umístěte je na plech. Pečte je v troubě 20 minut. Ještě než je zbaštíte, nechte je kompletně vychladnout.