Na svět přišla už v roce 1980. A i když ani dnes pořádně nevíme, jak se Sriracha správně vyslovuje, k vietnamským jídlům jsme si ji zamilovali. Pálí jako čert. Jak přesně se ale vyrábí a z čeho?
Jeden spoiler vyzradíme hned zkraje – na rozdíl od podobných omáček neprojde Sriracha varem.
Pikantní směs vzniká v kalifornském městě Irwindale už od roku 1980. Tam získal azyl muž jménem David Tran. S chilli omáčkami začal experimentovat už v roce 1975 ve Vietnamu, kde jeho bratr pěstoval chilli papričky.
Jenže v roce 1978 začala vietnamská vláda dělat zátah na etnické Číňany v jižním Vietnamu a Tran musel pryč. Zamířil do Hong Kongu. Kvůli opletačkám s britskými úřady ale nakonec emigroval do Spojených států. Země, kde se zrodila významná společnost Huy Fong Foods. Významná z jednoduchého důvodu – darovala světu delikátní pálivou Srirachu.
V hlavní roli jalapeno
Na 60 400 metrech čtverečních se v Irwindale vyrábí omáčka dodnes. Ani ústřední ingredience se nezměnila – jedinou papričkou hodnou Srirachi je červená jalapeno.
Do továrny se denně dováží přes 21 tun papriček. Nejprve jsou očištěny. Následně putují do obřích mlýnků. Drť ale získá na jemnosti až v průmyslových mixérech. V nich je smíchána s octem, solí a konzervanty.
Tento základ se pak přesouvá do plnicí stanice, kde je vytlačen do dvousetlitrových barelů. Aby výrobce získal žádoucí chuť, pracuje plnicí stanice v další fázi obráceně – z barelů se extrahuje chilli základ. Ten se v druhé mixovací sekci doplní o česnek a cukr. Poslední ingredience, které z agresivních papriček dělají příjemný kořenící produkt.
Rok kohouta
I typické lahve se vyrábí v Irwindale. Továrna pracuje s primitivními formami. Ty jsou roztaveny a nafouknuty do tvaru, který je všem milovníkům Srirachy známý.
Lahev s pálivou omáčkou nelze v regálu přehlédnout. Je opatřena průhlednou fólií s bílým textem v pěti jazycích – vietnamštině, čínštině, angličtině, francouzštině a španělštině. A nemůže chybět ani typická podobizna kohouta. Ten se na etiketu nedostal náhodou – David Tran se narodil v roce 1945, který byl dle čínského kalendáře rokem kohouta.
Pokud byl někdy nejlepší čas na ochutnání Srirachy, tak právě teď, kdy se rok kohouta opakuje. Neostýchejte se a zkuste svůj jídelníček okořenit něčím novým. Lépe pochopíte, proč se každoročně vyrobí přes 20 milionů lahví této zářivě červené omáčky.
Zdroj: Refinery29