V parných letních dnech rozhodně nejsou ideální těžká kalorická jídla. Vaše tělo zbytečně zahřívají. Zvolte naopak jídla lehká, plná zeleniny, bílého masa s minimem tuků. Ideální jsou i polévky, ale komu by se v třicetistupňových teplotách chtělo usrkávat z teplého kuřecího vývaru. Vaše přehřáté tělo si naopak žádá něco chladnějšího. Výborné osvěžení vám poskytnou studené letní polévky.
Už jste někdy slyšeli o španělském gazpachu nebo bulharském taratoru? Tyto zeleninové a vychlazené polévky dodají vašemu tělu spoustu vitaminů a minerálů a navíc v horku nijak nezatíží váš organismus.
Španělské gazpacho
Ingredience:
- 1 kg vyzrálých rajčat
- 1 okurka
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 1 menší červená cibule
- 2 ks bílého toastového chleba
- malý kousek chilli papričky (máte-li rádi ostřejší jídla)
- 3 polévkové lžíce extra panenského za studena lisovaného oleje
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa či šťávy z limetky
- špetka soli a koření (tymián, estragon, oregano, saturejka – podle vlastní chuti)
Postup:
Rajčata spařte ve vroucí vodě a oloupejte z nich slupku. Odstraňte kousek kolem stopky a také semínka. Dužinu dejte do mixéru. Oškrábejte slupku z omyté okurky. Podélně ji rozkrojte a vyndejte semínka. Nakrájejte na kousky a vložte do mixéru k rajčatům. Omyjte papriky, odstraňte stopku a semínka a také přidejte nasekané na kousky do mixéru. Oloupejte cibuli a česnek, nasekejte na kousky a také přidejte do mixéru. Přidejte i ve vodě rozmočený toastový chléb a případně i chilli papričky a koření. Rozmixujte dohladka. Můžete dochutit solí, octem či limetkovou šťávou. Dejte vychladit do ledničky.
Francouzská pórková polévka vichysoisse
Také Francouzi mají svoji studenou letní polévkovou specialitu. Jde o vichysoisse neboli pórkový krém.
Ingredience:
- 4 pórky (berte jenom bílou část)
- 1 cibule
- 750 g brambor
- 1,5 litru kuřecího vývaru
- 50 g másla
- 250 ml smetany 12 %
- sůl a pepř (ideálně čerstvě namletý)
Postup:
Omytý pórek pokrájejte na kolečka. Najemno nasekejte cibuli. Oškrábejte omyté brambory a pokrájejte je na kostičky. Připravte si hrnec, v němž rozpustíte máslo a na něm necháte zesklovatět cibuli. Pak přidáte pórek. Nechte ho změknout a zalijte kuřecím vývarem a přidejte brambory. Vařte cca 15-20 minut, dokud brambory nezměknou. Odstavte z plotny, nechte vychladnout a dohladka rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem. Dejte do ledničky a před podáváním do polévky vlijte smetanu a promíchejte. Podávejte chladné.
Bulharský tarator
Bulhaři se chlubí svojí pochoutkou v podobě bulharského taratoru, chladné okurkové polévky.
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 4 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce nadrobno nasekaných vlašských ořechů
- 50 ml olivového oleje
- 500 ml acidofilního mléka
- 2 bílé jogurty (á 150 ml)
- sůl, citronová šťáva, čerstvý nebo naložený kopr a čerstvá petrželka dle chuti
Postup:
Omyjte salátovou okurku, ale nechte ji i se slupkou. Nastrouhejte ji nahrubo. Utřete česnek s trochou soli. Dejte ho do mísy a přidejte k němu nadrobno posekané vlašské ořechy. Přilijte olivový olej a důkladně promíchejte. Vsypte nastrouhanou okurku, petrželku a kopr. Přilijte acidofilní mléko a jogurty. Důkladně vše promíchejte, aby se vytvořila homogenní hmota. Můžete polévku případně dochutit citronovou šťávou. Polévku dejte do ledničky vychladit a poté podávejte.