V dnešní době roste tendence nahrazovat klasické české potraviny nejrůznějšími alternativami. Naše babičky neměly co čím nahrazovat a v kuchyni používaly následujících pět potravin velmi často. Nechejte si jimi inspirovat a vyrobte si třeba pleťovou masku z droždí nebo kopřivový vývar.
Sádlo
Sádlo bylo v dřívějších domácnostech hojně používáno a nesloužilo jen k vaření. Mohli jste si jím také pomazat tělo. Obzvlášť vhodné je na suchou pleť. Pokud trpíte ekzémem, je pro vás ideální. Co se týká vaření, vydrží více stupňů než máslo, pokud na něm smažíte, a nepálí se.
Bylinky a jiné léčivé rostliny
Bez bylinek ani ránu. Právě naše babičky nejlépe věděly, jak která rostlinka léčí. Třeba taková kopřiva vás udělá krásnější. Odvar z ní si můžete natřít na vlasy a ony záhy zesílí. Pokud ho pro změnu budete pravidelně pít, budete mít hladší kůži bez pigmentových skvrn. O kopřivové buchtě ani nemluvě.
Chléb
Chléb byl nedílnou součástí každé domácnosti. Dnes už tomu tak není. Lidé ráno mnohdy dávají přednost cereáliím s jogurtem nebo třeba avokádovému toastu. Pravý český chléb ale vždycky chutná nejlépe, tak na něj nezapomeňme a podpořme jeho tradici.
Sůl
Naše babičky ji měli v dřevěných solničkách a přidávaly ji snad všude, kde se dalo. Dnes se solí poměrně šetří, přitom v malém množství našemu zdraví naopak prospívá. Pochopitelně jí nemůžete sníst kila, to by se vám naopak přitížilo. Solte tak, abyste byli spokojeni.
Droždí
Droždí je základní surovina na výrobu pečiva, která má pozitivní vliv na srdeční činnost a nervovou soustavu. Prospívá ale i vaší pokožce. Právě proto si maminky našich maminek vyráběly drožďové masky, které si před spaním dávaly na obličej. Výborná je i drožďová pomazánka.