Redaktor Lifee Jiří Černý se vydal na Seychely, aby poznal kreolskou kulturu a odhalil její tajemství. Mimo jiné se zajímal i o místní kuchyni…
Kreolská (seychelská) kuchyně je výjimečná tím, že jí ovlivnila řada různých zemí – Francie, Afrika, Čína nebo Indie. Všeobecně je považována za nejlepší v celém Indickém oceánu – a nutno uznat, že nejde o žádné přehánění.
Koho ovšem rozhodně nenadchne, jsou lidé, kteří nemají v oblibě rýži. Jiné přílohy (brambory, chlebovník…) se totiž servírují jen zřídka.
V kreolské kuchyni se z pochopitelných důvodů všechno točí kolem ryb a plodů moře. Konzumuje se ale i vepřové (například dušený bůček byl naprosto vynikající) a kuřecí. Za velkou pochoutku je považován kaloň, ze kterého se zpravidla dělá kari. Jeho maso je však opravdu hodně tuhé.
Pokud jde o ryby a paryby, ty se připravují na všechny myslitelné způsoby. Za vyzkoušení rozhodně stojí rybí maso smažené v těstíčku a zalité sladkokyselou omáčkou, rybí koule nebo ryba v kokosovém mléce. A jaké přesně druhy lze ochutnat? Namátkou tuňáka, barakudu, chňapala či žraloka.
Z mořských plodů se velké oblibě těší krabi, chobotnice a krevety. Ti nejnáročnější strávníci si v případě zájmu mohou objednat třeba celého grilovaného humra.
Bez koření vaření není
Kreolci používají spoustu druhů koření – chilli, zázvor, muškátový oříšek, badyán, vanilku, koriandr, hřebíček, mátu, kardamon, česnek a tak dále. Jednotlivá jídla jsou díky tomu chuťově velmi bohatá. Nezáleží na tom, zda preferujete pikantní, sladkokyselé nebo smetanové pokrmy – z nabídky restaurací si rozhodně vyberete. Dodejme, že jednoznačně nejpopulárnější jsou různé druhy kari.
Ráj pro milovníky tropického ovoce a sladkostí
Zbožňujete-li kokosové ořechy, mango, banány, avokáda, melouny nebo papáju, budete blahem bez sebe. Saláty z tohoto ovoce se podávají ke snídáním, obědům i večeřím. Už po několika dnech pobytu tak začnete zjišťovat, jaké jsou první příznaky hypervitaminózy, tedy předávkování vitaminy...
Do dezertů se dává hlavně vanilka, kokos a karamel. Milým překvapením byl zákusek, který je v našich končinách znám jako „smetanová kostka“. Samostatnou zmínku si zaslouží rovněž lahodné, jemné pudinky.
„Povinná“ abstinence
Alkohol je velmi špatně dostupný. Na internetu se sice dočtete, že Kreolci si rádi dopřávají „calou“ (palmové víno) či „baccu“ (kokosový likér), ale pokud se na tyto nápoje zeptáte v baru či obchodě, může se vám lehce stát, že se na vás budou dívat jako na blázna. Jde totiž o produkty domácí výroby (něco jako naše ovocné pálenky). Zbývá tedy pivo nebo relativně drahé Takamaka rumy.
Ovšem nealkoholické nápoje… to je jiná písnička. Ovocné džusy jsou natolik husté, že v nich téměř stojí lžička – a chutnají prostě báječně. Špatná není ani místní lahvová voda (třeba ta, která se stáčí na ostrově Praslin). Na své si přijdou i příznivci kávy a čaje.