I když je kopřiva plevel, který najdeme na každém kroku, jde doslova o zázrak přírody nabitý zdravím. Hlavně teď na jaře. Skvělý je pro posílení imunity, při očistách organismu, urychluje metabolismus, snižuje krevní tlak a má celou řadu dalších pozitivních účinků na náš organismus. Vyrazte proto do přírody nasbírat svěží výhonky a připravte si domácí kopřivový sirup, který pak můžete v případě potřeby užívat po celý rok.
Jarní jsou nejlepší
Možná vás napadlo, proč si dělat sirup právě teď, když kopřivy přece rostou téměř po celý rok. Nejlepší je ale sbírat je právě v dubnu a květnu, kdy v sobě ukrývají obrovskou sílu. Největší mají malé rostlinky do 15 cm. Mladé výhonky jsou doslova nabité vitaminy a minerály, jejichž kombinace dělá z této plané rostlinky královnu mezi bylinkami, která si dovede poradit s nejednou nemocí. To už věděly i naše babičky. Kopřiva obsahuje vitaminy C, K, B2, karoten, kyselinu panthotenovou, dále mnoho minerálů, především draslík, železo a oxid křemičitý. A také velké množství železa, při jehož nedostatku se dostaví stavy únavy a vyčerpanosti.
Na co kopřiva pomáhá
Pomáhá proti únavě, způsobené nedostatkem vitaminů, posiluje organismus, snižuje hladinu cukru v krvi a také krevní tlak, má pozitivní vliv na funkce srdce i cév. Působí také povzbudivě na zažívací trakt a prospívá při průjmu, nadýmání, vředech a v boji proti parazitům. Má vliv také na tvorbu červených krvinek, podporuje činnost ledvin, jater a žlučníku, takže čistí tělo od toxických a odpadních látek. Močopudné účinky kopřiv pomáhají čistit ledviny, zmírňují zadržování vody v těle, zánět močového měchýře a močové trubice. Ulevují při dně a dalších artritických stavech. Hodí se i na urychlení metabolismu. Čerstvé listy nebo kopřivová tinktura pomohou zastavit krvácení z rány či nosu, používají se i na hojení popálenin a opařenin. Odvar z kopřiv je vynikající na kožní onemocnění, ale i na výplachy úst jako kloktadlo. Pravidelné užívání kopřivového sirupu také urychluje růst vlasů i nehtů a zlepšuje jejich kvalitu.
Jak vyrobit domácí kopřivový sirup
Existuje celá řada receptů, ve většině z nich se ale kopřivy i dvě hodiny vaří, čímž se o většinu cenných látek připravíte. Proto pro vás máme recept na sirup dělaný zastudena. Vezměte tři citrony, pořádně je omyjte a nakrájejte na kolečka. Nechte je spolu s 200 g kyseliny citronové povařit ve 3 litrech vody. Pak odstavte a nechte zchladnout. Odstřihané vrcholky mladých rostlin (naplňte jimi alespoň třílitrový hrnec, použít jich ale můžete i víc) pečlivě omyjte, jemně nasekejte a přidejte do zchladlého citronového odvaru. Pečlivě promíchejte a nechte alespoň jeden den macerovat. Vyluhované kopřivy sceďte přes cedník, jemně vymačkejte a do vody přidejte 3 kila cukru. V hrnci vše důkladně promíchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Hotový sirup rozlijte do připravených lahví a uskladněte nejlépe v lednici. Pokud chcete mít jistotu, že se vám nezkazí, můžete ho sterilovat při 80 stupních. Sirup přidávejte do vody, sodovky, používejte ho k oslazení čaje, ale užívat se může i samotný, až 3x denně jednu polévkovou lžíci jako prevenci, maximálně však po dobu jednoho měsíce. Pak si dejte pauzu.